Per 1 mei moeten aankomende hbo- en universitaire studenten zich opgeven voor een studie, om daar in september mee te kunnen starten. Voor de juiste studiekeuze is het verstandig om ruim van te voren met je studie oriëntatie te beginnen, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken. Hierboven staat het optimale keuzeproces in een mooi diagram beschreven. Je ziet: je kunt er veel tijd in stoppen. Idealiter start je ermee voordat de stress van de eindexamens begint. Dan heb je immers nog alle rust en ruimte om bovenstaande stappen van het keuzeproces te doorlopen. Maar stel dat dit er bij jou niet van is gekomen, ben je dan te laat?

studiekeuze_Waterink-Instituut

1 mei nadert razendsnel, bovendien zijn er al veel open dagen geweest. Wat nu als je nog geen keuze hebt gemaakt? Geen paniek, er is meer ruimte dan je denkt. Hieronder volgens 5 tips om de weinige tijd die je nog hebt, optimaal te benutten.

De 5 tips bij weinig tijd om een goede studiekeuze

Tip 1: Gebruik alle tijd die je hebt!

Als jij je voor 1 mei voor maximaal 4 studies inschrijft, heb je nog tot eind augustus om een definitieve keuze te maken voor één daarvan. Onze eerste tip is dan ook: gebruik deze ruimte! Schrijf je voor 4 studies in die je nu het meeste aanspreken. Dat geeft rust tijdens je eindexamen. Ga desnoods pas na je eindexamen op zoek naar extra informatie om tot een overwogen keuze te komen uit deze 4.

Tip 2: Gebruik alle ruimte die je hebt en zet strategisch in.

Je mag je inschrijven voor vier studies, doe dat ook. Dat geeft je optimale keuzeruimte in augustus. Het is handig om je voor verschillende studies in te schrijven aan dezelfde hogeschool of universiteit, of aan maximaal twee verschillende. Dat maakt het namelijk gemakkelijker om vroeg in het studiejaar nog te switchen als je eerste keuze tegenvalt. Dat kan soms als je het snel aangeeft bij de mentor van je opleiding.

Tip 3: Geen open dagen meer? Neem het heft in eigen hand.

Als je nog ruimte hebt in je agenda, maar er zijn geen open dagen meer, organiseer dan zelf dat je kunt meelopen met een student aan de opleidingen waarvoor jij je hebt ingeschreven. Daarmee krijg je ook een goed beeld van wat de studie inhoudt en van de sfeer op de opleiding. Dit kan vaak in onderling overleg gepland worden.

Tip 4: Laat je adviseren en doe mee aan de matching activiteit, ook als dat niet verplicht is.

De mentoren van de opleiding hebben vaak een goed beeld van wie er wel en wie er niet succesvol zal zijn in een betreffende opleiding. Meestal zijn ze best mild, dus een negatief advies kun je dan ook zeker ter harte nemen. Dat voorkomt teleurstellingen achteraf.

Tip 5: Je hebt meer tijd dan je denkt: ook na 5 mei kun jij je nog bij veel studies inschrijven.

Veel aankomend studenten (en hun ouders) weten het niet, maar het is mogelijk om je ook na 5 mei nog voor een studie in te schrijven. Alleen is de matchingactiviteit dan verplicht en het matchingadvies leidend. Bij een afradend advies wordt je dus niet meer toegelaten. Bij inschrijving voor 1 mei mag je zelf bepalen wat je doet.

Tot slot: mocht je liever een objectief studieadvies hebben, schrijf je dan in voor een studiekeuzeonderzoek. Er is nog plek!

Veel succes!

Published On: april 13th, 2020 / Categories: Studiekeuze, Tips /

Heeft u nog vragen, leg dan uw vraag voor aan één van onze deskundigen via onderstaand contactformulier. U wordt dan zo spoedig mogelijk teruggebeld.

Wanneer u een afspraak wil maken kan dat ook via onderstaand formulier. Wij bellen u terug en bepalen in overleg de datum van het onderzoek.
Op maandag t/m vrijdag kunt u ons van 9.00 – 17.00 uur bereiken onder telefoonnummer 020-6739060.
U kunt ons ook mailen: administratie@waterinkinstituut.nl

Team Waterink Instituut

    Naam:

    Woonplaats:

    Telefoonnummer:

    E-mailadres:

    Uw vraag:

    Ik ga akkoord met de privacy voorwaarden

    Uw kind gaat kiezen, hoe kunt u helpen?

    Wilt u uw kind helpen met zijn of haar studiekeuze. Download onze tips hoe u uw kind het beste kan helpen.

    Add notice about your Privacy Policy here.