Belangrijk bericht ivm het corona virus en onze dienstverlening.

14
okt

0

Ben jij klaar voor de open dagen?

Daar ga je dan!

Het einde van je schooltijd is in zicht en je bent op weg naar de open dagen om je voor te bereiden op een vervolgopleiding. Eenmaal daar zindert de positieve spanning rond in het gebouw. Alles is een paar maten groter dan je gewend bent: de terreinen, de gebouwen, de zalen. De collegebanken zijn anders en de andere scholieren, die er met hun ouders rondwandelen, zien er ook verwachtingsvol uit. Je bent er aan toe, maar je vindt het ook spannend hoe je het zal doen. Gaat het je lukken? Blijf je nog thuis wonen of wil je al op kamers? En wat ga je eigenlijk studeren? Op school was de profielkeuze redelijk makkelijk, maar nu lijk je voor je hele toekomst te moeten kiezen. Je hebt nog geen idee wat je wilt worden. En je bent nog helemaal niet zo serieus; je wilt eigenlijk vooral ook een leuke tijd hebben.

Het goede nieuws is dat je het helemaal niet zo moeilijk hoeft te maken. Een studie waarbij je kunt doen waar je goed in bent én die je leuk vindt, is vaak al snel gevonden. Lastig is alleen dat we vaak de ‘allerbeste’ keuze willen maken. Dan komen er vragen als: Wat voor werk kan ik er mee vinden? Is er sowieso wel werk? Vind ik het interessant genoeg om me er langere tijd mee bezig te houden?

Hieronder volgen een aantal algemene vragen die je kunnen helpen bij het maken van je studiekeuze:

• Ben je een doener of een denker; waar legt de studie het accent? Mbo en hbo leiden meer op tot doeners in het werkveld, terwijl de universiteit meer gericht is op academische vaardigheden en -onderzoek.
• Doet de studie beroep op de vakken waar je goed in bent?
• Trekken de beroepen je aan, waartoe je wordt opgeleid?
• Hoe is het studentenleven georganiseerd in de stad van je keuze, voel jij je daarbij thuis?

Voor veel leerlingen is het maken van een studiekeuze niet zo eenvoudig als hierboven staat aangegeven. Op het Waterink Instituut hebben we veel ervaring met leerlingen, die het moeilijk vinden om keuzes te maken. Dat doen we door onderzoek te doen naar je sterke kanten, je ontwikkelpunten, motivatie en je interesses. Op grond daarvan kijken we naar studies en werkzaamheden die bij jou passen. Voor zover mogelijk nemen we dan ook de arbeidsmarkt mee en de ranking van de opleiding. Als je er niet meteen uitkomt, kun je daarom overwegen om bij ons studiekeuze-onderzoek te doen. Kijk daarvoor op www.waterinkinstituut.nl.

De volgende links zijn handig:

https://www.studiekeuze123.nl/open-dagen
https://www.universiteitstart.nl/opendagen/
https://hbo.bachelors.nl/voorlichtingsagenda/open-dagen/
https://www.mbostad.nl/opendagen