Hoe heerlijk is het om met plezier naar je werk te gaan! ’s Ochtens stap je fluitend op je fiets, omzeilt moeiteloos alle brommers, bakfietsen en andere obstakels op het fietspad of flirt vrolijk in de trein of in de file. Je hebt er zin in. Collega’s groeten je hartelijk op je werk en je gaat beginnen. Alle werkzaamheden verlopen vloeiend; wat je gepland had, lukt en wordt opgepakt door collega’s. Zij komen met nieuwe ideeën en samen creëer je resultaat. Er zit vaart in en aan het eind van de dag ervaar je voldoening oftewel arbeidsvreugde.

Hoe anders voel je je als de energie eruit is en je een gevoel hebt van vastgelopen zijn… Niet meer in je kracht staan, verkeerd begrepen worden en er ook niet meer in geloven dat het ooit weer goed gaat komen. Je houdt de schijn op voor jezelf en voor anderen en aan het eind van de dag ga je leeg en vol zelftwijfel naar huis.

Dit zijn gevoelens die mensen soms beschrijven die bij ons komen voor een loopbaanonderzoek. De oorzaak kan velerlei zijn, maar de diagnose is: je zit niet (meer) op je plek. Je zat altijd al niet helemaal goed op je plek, of je bent aanbeland in een volgende werk – of levensfase. Hoe het ook zij: je bent toe aan iets nieuws, iets anders.
Dit is het begin van een proces waarin je op jezelf wordt teruggeworpen. Het gaat nu om zelfreflectie; je moet je eigen weg zoeken.

Kern van de vraag is: waar ligt die nieuwe uitdaging voor jou? Deze vraag bestaat uit veel kleine vragen, zoals: Waar liggen jouw interesses? Welke kwaliteiten heb jij en wil je deze nog verder ontwikkelen? Hoe is de arbeidsmarkt? Of ligt de groei meer in jezelf? Kun je jezelf meer zichtbaar maken en interessantere taken naar je toetrekken? Welke taken zijn dat dan?

In de praktijk is het niet zo eenvoudig om van werk te veranderen. Je weet wat je hebt en er zijn vaak ook praktische redenen die je binden aan je huidige baan. Bovendien krijgen de meeste mensen weinig zelfvertrouwen van een overgangssituatie; dan is het lastig om zelfverzekerd over te komen en te solliciteren.

Op zo’n moment is het handig om een onafhankelijk loopbaanonderzoek te doen, waar je aan de hand van opdrachten, testen en vragenlijsten je kwaliteiten ontdekt én ontdekt wat jou motiveert. Ook wordt duidelijk wat je nog kunt ontwikkelen in je werkaanpak, in de samenwerking met anderen, of in het omgaan met jezelf.

Sommigen kunnen doorgaan op de reeds ingeslagen weg en een deel van hun ervaringen verzilveren, anderen komen uit bij een geheel nieuw beroep, of werkveld.
Soms gaat het om het aangaan van rollen met meer verantwoordelijkheid en rijst de vraag of je wel beschikt over de competenties die hiervoor nodig zijn, of hoe je deze kunt ontwikkelen.

Als je doel of richting eenmaal duidelijk is, komt volgende stap: waar vind je deze nieuwe werkzaamheden? Hoe is de arbeidsmarkt en voldoe je aan de eisen?
Nu begint het onderzoek dat we arbeidsmarktoriëntatie noemen. Je kunt kijken naar vacatures en je oriënteren op bedrijven en opleidingen. Heel nuttig is netwerken, omdat je dan informatie krijgt over de organisaties en de werkzaamheden in de praktijk. De acties in deze fase kunnen enorm inspirerend werken. Er komt weer licht aan het einde van de tunnel en nieuwe mogelijkheden dienen zich aan.

Bij het Waterink Instituut bieden we professionele begeleiding aan in dit traject. Bekijk de mogelijkheden op onze loopbaan pagina. Bellen kan natuurlijk ook: 020-6739060.

Het is mooi om te zien dat mensen er sterker uitkomen en beter weten wat ze kunnen en willen, wanneer ze concreet aan de slag gaan met hun loopbaanvragen.

Published On: januari 16th, 2019 / Categories: Loopbaan /

Heeft u nog vragen, leg dan uw vraag voor aan één van onze deskundigen via onderstaand contactformulier. U wordt dan zo spoedig mogelijk teruggebeld.

Wanneer u een afspraak wil maken kan dat ook via onderstaand formulier. Wij bellen u terug en bepalen in overleg de datum van het onderzoek.
Op maandag t/m vrijdag kunt u ons van 9.00 – 17.00 uur bereiken onder telefoonnummer 020-6739060.
U kunt ons ook mailen: administratie@waterinkinstituut.nl

Team Waterink Instituut

    Naam:

    Woonplaats:

    Telefoonnummer:

    E-mailadres:

    Uw vraag:

    Ik ga akkoord met de privacy voorwaarden

    Uw kind gaat kiezen, hoe kunt u helpen?

    Wilt u uw kind helpen met zijn of haar studiekeuze. Download onze tips hoe u uw kind het beste kan helpen.

    Add notice about your Privacy Policy here.