Belangrijk bericht ivm het corona virus en onze dienstverlening.

19
mei

0

Inschrijven na 1 mei: het kan nog!

1 mei is al voorbij en je hebt je nog niet inschreven voor een studie. Help!!…..wat nu?

Je was het vergeten, was op reis, wist niet dat je een negatief BSA zou krijgen, wil toch iets anders gaan doen volgend jaar….wat de reden ook is dat jij je nog niet hebt aangemeld voor een studie: het is geen reden voor paniek. Er is namelijk meer mogelijk dan je denkt.

Hier volgen enkele feiten om rekening mee te houden en tips om ook na 1 mei nog tot een weloverwogen studiekeuze te kunnen komen:

Feit 1: Veel aankomende studenten (en hun ouders) weten het niet, maar het is mogelijk om je ook na 1 mei nog voor een studie in te schrijven. Pas wanneer je betaald hebt voor een studie, is je inschrijving definitief. Betalen hoeft pas eind augustus. Tot die tijd kun jij je bij de meeste Hbo- en WO studies dus nog inschrijven. Dit kan bij maximaal 4 studies.

Feit 2: Na 1 mei is de matchingactiviteit verplicht en het matchingadvies leidend. Bij inschrijving vóór 1 mei mag je zelf bepalen of je het advies opvolgt, maar bij inschrijving ná 1 mei word je met een afradend advies niet meer toegelaten.

Tips om ook na 1 mei nog tot een weloverwogen studiekeuze te kunnen komen:

Tip 1: Gebruik alle tijd die je hebt. Schrijf je in voor de (maximaal 4) studies die je nu het meeste aanspreken. Dat geeft rust en ruimte. Ga vervolgens op zoek naar extra informatie om tot een overwogen keuze te komen.

Tip 2: Gebruik alle ruimte die je hebt en zet deze strategisch in.

Je mag je inschrijven voor 4 studies, doe dat ook. Dat geeft je optimale keuzeruimte in augustus. Het is handig om je voor verschillende studies in te schrijven aan dezelfde hogeschool of universiteit, of aan maximaal twee verschillende. Dat maakt het namelijk gemakkelijker om vroeg in het studiejaar nog te switchen als je eerste keuze tegenvalt. Dat kan soms als je het snel aangeeft bij de mentor van je opleiding.

Tip 3: Geen open dagen meer? Neem het heft in eigen hand.

Als je nog ruimte hebt in je agenda, maar er zijn geen open dagen meer, organiseer dan zelf dat je kunt meelopen met een student aan de opleidingen waarvoor jij je hebt ingeschreven. Daarmee krijg je ook een goed beeld van wat de studie inhoudt en van de sfeer op de opleiding. Dit kan vaak in onderling overleg gepland worden.

Tip 4: Zorg dat je aan alle matching activiteiten deel kunt nemen en meld je aan!

Omdat jij je na 1 mei hebt ingeschreven, is de matchingactiviteit verplicht en het advies dat wordt gegeven bepalend. Bij een negatief advies mag je dus niet aan de betreffende opleiding starten. Des te belangrijker om de data van deze activiteiten goed uit te zoeken en je aan te melden. Het is wel wat extra werk, maar als je overal aan deelneemt, houd je op het laatst het meeste zelf te kiezen over.

Tot slot: mocht je liever een objectief studieadvies hebben dat je in één dag meer duidelijkheid geeft, schrijf je dan in voor een studiekeuzeonderzoek.

Veel succes!