Belangrijk bericht ivm het corona virus en onze dienstverlening.

06
okt

0
Blog Waterink Instituut

Studiekeuzeadvies of studiekeuzecheck? Gebruik de open dagen!

Kies jij jouw opleiding of kiest de opleiding jou? Universiteiten en hbo-instellingen hebben de laatste jaren allerlei maatregelen ingevoerd die studie-uitval tegen moeten gaan. Voorbeelden hiervan zijn de (verplichte) studiekeuzecheck en de decentrale selectietrajecten. Vooral populaire studies en studies met een numerus fixus maken hier gebruik van. Leerlingen schrijven zich graag voor deze populaire studies in en zijn dan natuurlijk blij als ze door de selectie komen. Immers, zij hebben een plekje op die mooie opleiding, waarvoor ze ook nog eens geschikt bevonden zijn. Dat moet dan wel een goede keuze zijn, is het idee.

Toch is dat niet altijd zo. Uit onderzoek blijkt dat vorig jaar 32% van de eerstejaars studenten aan universiteit en hbo uitviel, of wisselde van studie. Voor allochtone studenten is dat aandeel zelfs 47% en voor mannen is het percentage hoger dan voor vrouwen*.

Wij denken dat je als aankomend student veel steviger staat als je zelf bewuster gaat selecteren; als je weet wat je sterke kanten zijn, waar je belangstelling ligt en welke opleidingen daarbij passen. Jij bent het, die kijkt aan welke van de door jou gestelde criteria een opleiding voldoet. Moet de opleiding breed zijn? Is een studentenstad belangrijk? Werkvormen? Kleinschaligheid? Kansen op werk? Jij bepaalt!

Het kabinet heeft besloten flink wat geld vrij te maken (dat loopt op tot 30 miljoen in 2026) om uitval en verkeerde studiekeuze op mbo, hbo en universiteit te bestrijden. Dat geld gaat naar betere begeleiding van scholieren bij hun studiekeuze*. Dat geeft wel aan hoe belangrijk het is. Grijp daarom nu al je kans en maak serieus werk van je studiekeuze! De open dagen komen er weer aan in oktober en november. Wat zijn jouw selectiecriteria?

* Bron: Het Parool van 28 september 2016

No Comments

Reply