Daar ga je dan: het einde van je schooltijd is in zicht en je gaat je voorbereiden op een vervolgopleiding en een studiekeuze. Een positieve spanning zindert rond de open dagen, of het nu online of daadwerkelijk op locatie is. Alles is een paar maten groter dan je gewend bent: de terreinen, de gebouwen, de zalen. De vreemde collegebanken. De andere scholieren, die er met hun ouders rondwandelen, zien er ook verwachtingsvol uit. De ouderejaars studenten ogen volwassen. Je bent er aan toe, maar ook benieuwd hoe je het zal af gaan. Gaat het je lukken? Blijf je nog thuis wonen of wil je al op kamers? Word je lid van een studentenvereniging, of wacht je daar nog even mee?

En ja: wat ga je eigenlijk studeren? Ongeveer 30% van de leerlingen weet al vrij vroeg wat hij of zij gaat studeren, maar de rest weet vooral wat zij niet wil. Niet alleen het kiezen van een studie levert stress op, maar ook het nadenken over beroepskeuze en over hoe je leven eruit zal zien na je eindexamen. Deze drie onderwerpen lopen vaak door elkaar. Dat maakt de studiekeuze er niet makkelijker op. We gaan je helpen om deze uit elkaar te halen, zodat de keuze overzichtelijker wordt.

Stap 1: Oriëntatie op studies is het belangrijkste.

Je weet waarschijnlijk best welke vakken en richtingen jou het meeste liggen: Technische vakken, vakken die met Biologie en gezondheid te maken hebben, economische vakken of talen en/of cultuur. Maar dan zijn er nog heel veel mogelijkheden. Welke studie past daar bij? En past die studie ook bij jou? Op de website van www.studiekeuze123.nl vind je alle studies per richting. Maak een eerste selectie voor jezelf door informatie over de studies op internet op te zoeken. Klik vooral ook door naar de vakken die je krijgt op de site van de opleiding zelf.

Kies 3 studies uit en ga die bezoeken op de open dagen. Vind je meerdere richtingen interessant, dan moet je eerst uitzoeken welke richting je het meeste ligt. Ook dat doe je door studies te vergelijken op internet. Het loont om hier tijd in te steken!

Stap 2 Gesprek met je ouders, mentor of anderen die jou goed kennen

Bespreek met mensen in je omgeving welke studies je het meeste aanspreken en vooral ook: Waarom? Dat levert vast nog een aantal vragen op, die je verder kunt uitzoeken, op internet en de open dagen. Door er zo mee bezig te zijn, kun je vaak makkelijker je motivatie verwoorden, wat ook handig is voor de matching die zal plaatsvinden nadat je gekozen hebt.
In dit stadium hoeft je nog helemaal niks zeker te weten. Je kunt immers nog van alles uitzoeken en veranderen van voorkeur. Door er op deze manier mee bezig te zijn, kun je veel gemakkelijker kiezen naar welke open dagen je gaat. Het minst handig is om gewoon naar een willekeurig aantal open dagen gaan en te kijken welke presentatie je aanspreekt of niet. Dan ben je namelijk wel erg afhankelijk van het toeval.

Stap 3 Waar ga je studeren?

In je keuze voor een hogeschool of universiteit speelt ook de stad waar je gaat studeren een grote rol. Wat is belangrijker voor jou: de studie of je studententijd? Wil je al meteen uit huis of wil je geleidelijk wennen aan het leven als student? Een belangrijke vraag is ook of je je thuis voelt bij de mensen die rondlopen op de studie van je keuze. Mensen met dezelfde belangstelling begrijpen elkaar namelijk sneller. Hiervoor bezoek je ook de open dagen. Kijk goed om je heen. Proef de sfeer. Waar voel jij je thuis?

Stap 4 Wat wil je worden?

Deze vraag is het minst belangrijk. Er zijn maar weinig opleidingen die direct tot een beroep op leiden, zoals bijvoorbeeld Fysiotherapie. Studies leiden vaak op tot meerdere beroepen, waar er altijd wel eentje bij zit voor jou. Door het behalen van studie laat je vooral zien dat je een bepaalde manier van denken ‘in je mars hebt’. Bovendien: de ontwikkeling van banen en richtingen gaat zo snel tegenwoordig, dat een aantal mensen die nu gaan studeren, straks banen hebben die nu nog niet bestaan. Dus: focus vooral op de studie. Is die interessant genoeg om je je de komende drie of vier jaar in te verdiepen?

We hopen dat deze drie stappen je geholpen hebben, maar we zijn ons ervan bewust dat het kiezen van een studie niet eenvoudig is. Dat komen we dagelijks tegen in onze praktijk. Als het je niet lukt, ben je van harte welkom om een studiekeuzeonderzoek te doen. Bekijk hier onze werkwijze. Naast meer inzicht in jezelf en in wat bij jou past, krijg je ook een aantal concrete studies aangeraden om verder te onderzoeken. Hierdoor kun je doelgericht de open dagen bezoeken. Voor veel mensen verlicht dat de studiekeuzestress. En dan is kiezen wèl leuk!

De volgende links zijn handig om de open dagen te plannen:

Open dagen universitaire opleidingen

Open dagen hbo bachelors

Open dagen MBO

Heb je toch nog twijfels?

Weet je toch niet zeker voor welke studie jij moet kiezen, en wil je daar graag bij geholpen worden? Meld je dan snel aan voor een studiekeuzeadvies! Met behulp van een degelijk en professioneel studiekeuzeonderzoek bij het Waterink Instituut krijg je in één dag een helder beeld van studies die bij je passen. Dit helpt je om doelgericht en gemotiveerd deel te nemen aan de matchingactiviteiten en zelf een weloverwogen keuze te maken.

Neem vrijblijvend contact met ons op.

  • Eén van de langst bestaande adviesbureaus voor loopbaan- en studiekeuze

  • Beproefd concept en wetenschappelijke methodes, aangepast aan de tegenwoordige tijd

  • Onze psychologen zijn gecertificeerde gebruikers met veel ervaring.

  • Goed beoordeeld door onze gebruikers, 4.8 vanuit 5 op Google Reviews.

Published On: februari 2nd, 2022 / Categories: Open dagen, Studiekeuze, Tips /

Heeft u nog vragen, leg dan uw vraag voor aan één van onze deskundigen via onderstaand contactformulier. U wordt dan zo spoedig mogelijk teruggebeld.

Wanneer u een afspraak wil maken kan dat ook via onderstaand formulier. Wij bellen u terug en bepalen in overleg de datum van het onderzoek.
Op maandag t/m vrijdag kunt u ons van 9.00 – 17.00 uur bereiken onder telefoonnummer 020-6739060.
U kunt ons ook mailen: administratie@waterinkinstituut.nl

Team Waterink Instituut

    Naam:

    Woonplaats:

    Telefoonnummer:

    E-mailadres:

    Uw vraag:

    Ik ga akkoord met de privacy voorwaarden

    Uw kind gaat kiezen, hoe kunt u helpen?

    Wilt u uw kind helpen met zijn of haar studiekeuze. Download onze tips hoe u uw kind het beste kan helpen.

    Add notice about your Privacy Policy here.