Profielkeuze

Tijdens dit onderzoek brengen we je denkkracht en intelligentieniveau in kaart en onderzoeken we je studiegewoonten, je interesses en je persoonlijke kwaliteiten en talenten. Op basis van deze informatie kunnen wij aangeven welke studie- of beroepsrichtingen bij je zouden kunnen passen in de toekomst. We onderzoeken ook met welk profiel je de meeste kans van slagen hebt voor je eindexamen. Dit alles vatten wij samen in een leesbaar rapport. Zo krijg je een beter inzicht in jezelf en kun je onderbouwd besluiten welk profiel of vakkenpakket de best passende keuze is.

Het Waterink Instituut biedt verschillende diensten aan. Naast studiekeuze, beroepskeuze- en loopbaanonderzoek is ook online onderzoek en coaching mogelijk.

Het profielkeuze-onderzoek: Zo werkt het!

Bekijk hier de stappen die je doorloopt tijdens profielkeuze-onderzoek

Kennismakingsgesprek

Je begint de dag met een gesprek met één van onze psychologen. Daar mogen je ouders bij zijn als je dat prettig vindt. In dit gesprek leren wij jou beter kennen en lichten we toe wat je kunt verwachten.

Onderzoek

Op onze testzaal maak je een aantal tests en vul je vragenlijsten in die speciaal op jouw vraag zijn toegespitst. Onze testassistent legt goed uit wat je kunt verwachten en helpt je waar dat nodig is. Hij begeleidt je gedurende de dag.

Adviesgesprek

Als je alle tests gemaakt hebt, bespreekt de psycholoog de resultaten met jou en je ouders. We gaan in op hoe jij graag leert, waar je interesses liggen, wat het beste bij jouw capaciteiten aansluit en welk profiel daarbij past.

Rapport

Enkele dagen na de onderzoeksdag ontvang je een uitgebreid persoonlijk rapport, met daarin de belangrijkste conclusies en adviezen.

Resultaat

Hiermee kun jij met vertrouwen een profielkeuze maken.

Of je nu op het Vmbo, de Havo of het Vwo zit, in alle gevallen kijken we naar jou, je wensen en je talenten en geven we je een passend advies.

Profielkeuze: een lastige keuze!

Vaak moet je eerder dan je er aan toe bent op de middelbare school een profiel kiezen. Deze keuze heeft veel invloed op je keuzemogelijkheden na school. Als je bijvoorbeeld weet dat je Geneeskunde wilt studeren, kies je niet voor het profiel Cultuur en Maatschappij, maar voor Natuur en Gezondheid. Wil je graag een technische studie, dan ligt het profiel Economie en Maatschappij niet voor de hand. Maar wat als je nog niet weet welke kant je op wilt? Of als alle vakken je even goed afgaan?

Niet alle masters zijn toegankelijk na je bachelor. Met een masterkeuzeonderzoek brengen wij de beste opties in kaart.

Het profielkeuze-onderzoek: voor wie is het?

Dit onderzoek is bedoeld voor middelbare scholieren van 3 Havo en 3 Vwo, die voor hun profielkeuze staan.

Wij doen onderzoek naar specifieke aanleg. Ben je vooral goed in taal, met cijfers of in de bètavakken? Of heb je het allemaal in je? Ben je het liefst met mensen bezig of heb je vooral behoefte aan een specialisme waarin je zaken tot de bodem uit kunt zoeken? Ben je zeer gedreven om een doel te behalen of geef je de voorkeur aan relaxed en ontspannen bezig zijn? Op basis van je aanleg en je interesses geven wij advies over de keuze voor een profiel.

Een profielkeuze-onderzoek geeft je inzicht in je kwaliteiten en interesses, waardoor je met meer zelfvertrouwen een passend profiel kunt kiezen op school.

Heeft u nog vragen, bel ons van 9-5 op werkdagen.

Team Waterink Instituut

4,8

van 5 sterren

op basis van 42 beoordelingen in Google. Onze studenten zijn erg tevreden over het keuzetraject.

#1

studiekeuzeadviesbureau

één van de langst bestaande studiekeuzeadviesbureau ’s in Nederland

2000+

Studenten

geholpen bij het maken van de juiste keuze.

Een profielkeuze-onderzoek geeft je inzicht in je kwaliteiten en interesses, waardoor je met meer zelfvertrouwen een passend profiel kunt kiezen op school.

“Een absolute aanrader! Het Waterink Instituut is zeer professioneel, persoonlijk en de psychologen nemen uitgebreid de tijd voor je.”

Veel gestelde vragen

Waaruit bestaat het profielkeuze-onderzoek?2022-07-30T15:20:10+00:00

Voor een profielkeuze-onderzoek begint de psycholoog met een kennismakingsgesprek, waarin we je leren kennen en jouw vraagstelling precies formuleren. Zij stelt vervolgens een serie van intelligentietesten, persoonlijkheids-, motivatie- en interessestests samen, om jouw vraagstelling zo goed mogelijk te kunnen beantwoorden.

Hoe is de begeleiding tijdens het onderzoek?2022-07-30T15:21:01+00:00

Naast de kennismakings- en het adviesgesprek dat de psycholoog met je heeft, speelt de testassistent een belangrijke rol op de onderzoeksdag. Hij geeft testinstructie, beantwoordt jouw vragen, zorgt ervoor dat jij je op je gemak voelt en dat je bijvoorbeeld even pauze krijgt als dat nodig is. Tijdens het maken van de testen observeert en begeleidt de testassistent je zorgvuldig, zodat je een goed beeld van jezelf kunt laten zien.

Kunnen de tests ook thuis op de computer worden gemaakt?2022-07-30T15:21:55+00:00

De meeste tests en vragenlijsten zijn (ook) digitaal verkrijgbaar en zouden in principe ook thuis achter de computer gemaakt kunnen worden. Het voordeel van het testen op locatie is dat de testassistent indien nodig extra uitleg kan geven en wij er zeker van zijn dat je de opdrachten ook echt begrepen hebt. Er kunnen omstandigheden zijn die maken dat je toch liever een onlineonderzoek doet. Dat is dan natuurlijk ook mogelijk.

Hoe moet ik mij voorbereiden op een profielkeuze-onderzoek?2022-07-30T15:25:02+00:00

Voorbereiding op een profielkeuze-onderzoek is niet nodig. Wel is het verstandig om de dag ervoor op tijd naar bed te gaan, zodat je goed uitgerust bent.

Vragen?
Laat uw telefoonnummer achter en wij bellen u vrijblijvend terug.

Team Waterink Instituut

    Ik ga akkoord met de privacy voorwaarden