Nu jij je waarschijnlijk voor het maximale aantal van 4 studies met vrije instroom hebt ingeschreven via www.studielink.nl, klinkt de bel voor de laatste ronde; welke opleiding gaat het worden?

Misschien heb je het gevoel dat je maar moet gaan iene miene mutten of blijf je maar voor- en nadelen afwegen. Grote kans dat het dan toch nog een impulsieve beslissing wordt.

Er zijn manieren om op een slimmere manier te komen tot je finale studiekeuze. Het plaatje hierboven geeft een visueel beeld van het totale keuzeproces. Praktisch gezien zitten we nu in fase 3 en ga je de matchingsprocedure in.

We zetten de adviezen voor deze fase voor je op een rij.

Het matchingstraject begint met een studiekeuzecheck, waarin onder meer naar je motivatie wordt gevraagd. Zo’n studiekeuzecheck of matchingactiviteit is soms verplicht, maar soms ook niet. Wij adviseren je deze check wel te doen. Het geeft je immers een goed beeld van wat belangrijk is in de opleiding en of de opleiding volgens de universiteit of hogeschool voldoende bij je aansluit.

Daarna maak je in veel gevallen kennis met de opleiding van je keuze via écht onderwijs. Veel onderwijsinstellingen bieden je namelijk de mogelijkheid om te komen proef-studeren. Vooraf kun je vaak al thuis lesstof bestuderen en /of opdrachten maken. Daarna volg je een werkcollege of een practicum en/of je maakt een toets. De feedback die je krijgt en je eigen vragen of twijfels zijn superbelangrijk in deze fase.

Daarna ga jij je indrukken verwerken en je afwegingen maken. Voor een effectieve studiekeuze stel jij jezelf de volgende vragen:

3 fases van de matchingsprocedure

Stap 1: Wat kun je intellectueel aan?

Kun je aangeven of je een denker van de grote lijn bent of iemand die van puzzelen houdt met taal, met cijfers, vormgeving of technisch? Houd je van verbanden leggen? Welke van de opleidingen waarvoor je bent ingeschreven sluit het beste aan bij je intellectuele kwaliteiten?

Stap 2 Wie ben je als mens?

Ben jij iemand die anderen wil helpen? Wil je graag doelgericht werken? Wil je zaken onderzoeken? Wil je experimenteren, ontwerpen? Ben je creatief of analytisch? Ondernemend? Welke van je opties sluit het beste aan bij jou als mens?

Stap 3  Waar liggen je interesses?

Welke vakken vond je bijvoorbeeld leuk op school? waar ging je profielwerkstuk over? Welk nieuws interesseert je? Welke optie heeft de beste aansluiting met jouw interesses?

Stap 4 Hoe voelde jij je op de matching dag?

Spraken de andere studenten je aan? Hoe vond je de docenten? Vond je de stof interessant? Sloeg een vonkje over? Bij welk van de opleidingen voelde jij je het meeste thuis? Ook dit is een belangrijke aanwijzing voor een goede keuze.

Mocht je later toch nog tot de conclusie komen dat je wilt wisselen dan is er nog geen man over boord. Je kunt nog tot 1 september veranderen van studiekeuze en als je je voor 1 mei hebt ingeschreven behoud je je toelatingsrecht. Heb je je na 1 mei aangemeld dan kun je worden geweigerd, of is de matchingsprocedure bindend. Voor die procedure kun je het beste contact opnemen met de onderwijsinstelling zelf.

Ons advies is: Kijk kritisch naar jezelf en de opleidingen van je keuze. Onderbouw je keuze voor jezelf en laat je niet ontmoedigen door wat anderen zeggen.

Heb je toch nog twijfels?

Weet je toch niet zeker voor welke studie jij moet kiezen, en wil je daar graag bij geholpen worden? Meld je dan snel aan voor een studiekeuzeadvies! Met behulp van een degelijk en professioneel studiekeuzeonderzoek bij het Waterink Instituut krijg je in één dag een helder beeld van studies die bij je passen. Dit helpt je om doelgericht en gemotiveerd deel te nemen aan de matchingactiviteiten en zelf een weloverwogen keuze te maken.

Neem vrijblijvend contact met ons op.

 • Eén van de langst bestaande adviesbureaus voor loopbaan- en studiekeuze

 • Beproefd concept en wetenschappelijke methodes, aangepast aan de tegenwoordige tijd

 • Onze psychologen zijn gecertificeerde gebruikers met veel ervaring.

 • Goed beoordeeld door onze gebruikers, 4.8 vanuit 5 op Google Reviews.

Published On: mei 27th, 2017 / Categories: Studiekeuze /

Heeft u nog vragen, leg dan uw vraag voor aan één van onze deskundigen via onderstaand contactformulier. U wordt dan zo spoedig mogelijk teruggebeld.

Wanneer u een afspraak wil maken kan dat ook via onderstaand formulier. Wij bellen u terug en bepalen in overleg de datum van het onderzoek.
Op maandag t/m vrijdag kunt u ons van 9.00 – 17.00 uur bereiken onder telefoonnummer 020-6739060.
U kunt ons ook mailen: administratie@waterinkinstituut.nl

Team Waterink Instituut

  Naam:

  Woonplaats:

  Telefoonnummer:

  E-mailadres:

  Uw vraag:

  Ik ga akkoord met de privacy voorwaarden

  Uw kind gaat kiezen, hoe kunt u helpen?

  Wilt u uw kind helpen met zijn of haar studiekeuze. Download onze tips hoe u uw kind het beste kan helpen.

  Add notice about your Privacy Policy here.