De zomervakantie is voorbij. De wereld lag gelukkig weer voor ons open. De zon schijnt nog in je haren en in je tas zit zand. Het ritme van school begint. Je moet weer aan de bak. Het gevoel van vrijheid van de vakantie zindert nog in je na. En dan wordt er gepraat over je studiekeuze. Welke studie past bij mij? Weet jij al wat je wilt gaan studeren? Of wat je wilt worden? Nou nee. De waarheid is dat je liever vrij zou zijn.

Ongeveer 30% van de leerlingen weet al vroeg wat hij of zij gaat studeren, maar de rest weet vooral wat zij niet wil. Niet alleen het kiezen van een studie levert keuzestress op, maar ook het nadenken over beroepskeuze en over hoe je leven eruit zal zien na je eindexamen. Deze drie onderwerpen lopen vaak door elkaar. Dat maakt het er niet makkelijker op.
We gaan je helpen om deze uit elkaar te halen, zodat de keuze overzichtelijker wordt.

Welke studie past bij mij? 4 criteria waar je op kunt letten

Oriëntatie op je studie

Oriëntatie op studies is het belangrijkste. Je weet waarschijnlijk wel welke vakken en richtingen jou liggen: exacte vakken, biologie en gezondheid, economie, vormgeving of talen en cultuur? Welke studies passen daar bij? En welke studie past bij jou?
Maak een eerste selectie voor jezelf door informatie over de studies op internet op te zoeken. Klik vooral door naar de vakken die je krijgt. Extra informatie over beroepen vind je op https://www.nationaleberoepengids.nl. Op de websites https://www.mbostart.nl, https://www.hbostart.nl, https://www.universiteitstart.nl vind je alle studies per richting.
Kies 3 tot 5 studies uit en ga die bezoeken op de open dagen. De data van de open dagen vind je op sites als: https://studiekeuze.qompas.nl/open-dagen of https://www.studiekeuze123.nl/open-dagen. Het loont om hier tijd in te steken!

Ga het gesprek aan

Gesprek met je ouders, mentor of anderen die jou goed kennen. Bespreek met mensen in je omgeving welke studies je het meeste aanspreken en vooral ook: Waarom? Vraag het ze ook: Welke studie past bij mij? Dat levert vast nog een aantal vragen op, die je verder kunt uitzoeken, op internet en de open dagen. Door er zo mee bezig te zijn, kun je vaak makkelijker je motivatie verwoorden, wat ook handig is voor de matching die zal plaatsvinden nadat je gekozen hebt.

In dit stadium hoeft je nog helemaal niks zeker te weten. Je kunt immers nog van alles uitzoeken en veranderen van voorkeur. Wel word je je er meer bewust van wat voor jou belangrijk is, zodat je beter kunt beslissen naar welke open dagen je gaat. Het minst verstandig is om zo maar naar een aantal open dagen te gaan en te kijken welke presentatie je aanspreekt. Dan ben je namelijk wel erg afhankelijk van het toeval.

Locatie

Waar ga je studeren?
In je keuze voor een mbo, hogeschool of universiteit speelt ook de stad waar je gaat studeren een grote rol. Wat is belangrijker voor jou: de studie of je studententijd? Wil je al meteen uit huis of wil je geleidelijk wennen aan het leven als student? Een belangrijke vraag is ook of je je thuis voelt bij de mensen die rondlopen op de studie van je keuze; spreken ze je aan? Ook hiervoor bezoek je de open dagen. Kijk goed om je heen. Proef de sfeer. Waar voel jij je thuis?

Richting

Wat wil je worden?
Deze vraag is gek genoeg niet altijd het belangrijkste. Vooral bij universitaire studies zijn er maar weinig opleidingen die direct tot een beroep op leiden, zoals bijvoorbeeld Tandheelkunde. Ook bij Hbo studies is het vaak zo dat je met je opleiding straks in verschillende soorten banen terecht kunt. Door het behalen van studie laat je immers zien dat je een bepaalde manier van denken ‘in je mars hebt’.

Mbo-opleidingen zijn het meest vakgericht en daarmee het minst flexibel. Maar ook voor die opleidingen geldt dat de ontwikkeling van banen en beroepen zo snel gaat, dat veel mensen die nu een opleiding volgen, straks een baan hebben die nu nog niet bestaat. Dus: focus vooral op de studie. Is die interessant genoeg om je de komende drie of vier jaar in te verdiepen?

Welke studie past bij mij

Welke studie  past bij mij?

TOT SLOT

Wellicht heb je nog niet meteen antwoord op de vraag: welke studie past bij mij? We hopendat deze drie stappen je geholpen hebben, maar we zijn ons ervan bewust dat het kiezen van een studie niet heel eenvoudig is.  Dat komen we dagelijks tegen in onze praktijk. Als het je niet lukt om te kiezen, ben je van harte welkom om een studiekeuzeonderzoek te doen.

Kijk op https://www.waterinkinstituut.nl/diensten/studiekeuze om meer zicht te krijgen op onze werkwijze. Een studiekeuzeonderzoek bij het Waterink Instituut vergroot het inzicht in jezelf en in wat bij jou past. Ook krijg je een aantal concrete studies aangeraden om verder te onderzoeken. Hierdoor kun je doelgericht de open dagen bezoeken. Voor veel mensen verlicht dat de studiekeuzestress. En dan wordt kiezen wèl leuk!

De wereld lag weer voor ons open in de zomer, maar nu ook voor jouw toekomstdromen!

Neem vrijblijvend contact met ons op.

 • Eén van de langst bestaande adviesbureaus voor loopbaan- en studiekeuze

 • Beproefd concept en wetenschappelijke methodes, aangepast aan de tegenwoordige tijd

 • Onze psychologen zijn gecertificeerde gebruikers met veel ervaring.

 • Goed beoordeeld door onze gebruikers, 4.8 vanuit 5 op Google Reviews.

Published On: september 14th, 2022 / Categories: Open dagen, Studiekeuze, Tips /

Heeft u nog vragen, leg dan uw vraag voor aan één van onze deskundigen via onderstaand contactformulier. U wordt dan zo spoedig mogelijk teruggebeld.

Wanneer u een afspraak wil maken kan dat ook via onderstaand formulier. Wij bellen u terug en bepalen in overleg de datum van het onderzoek.
Op maandag t/m vrijdag kunt u ons van 9.00 – 17.00 uur bereiken onder telefoonnummer 020-6739060.
U kunt ons ook mailen: administratie@waterinkinstituut.nl

Team Waterink Instituut

  Naam:

  Woonplaats:

  Telefoonnummer:

  E-mailadres:

  Uw vraag:

  Ik ga akkoord met de privacy voorwaarden

  Uw kind gaat kiezen, hoe kunt u helpen?

  Wilt u uw kind helpen met zijn of haar studiekeuze. Download onze tips hoe u uw kind het beste kan helpen.

  Add notice about your Privacy Policy here.