Studiekeuze

Houd je van studeren? Ga je voor een hoog salaris? Doe je het liefst alleen maar wat je leuk vindt, of zet je juist door als het lastig wordt? Werk je liever tussen mensen of liever alleen? Ben je een leider of een teamspeler? Kortom, veel om over na te denken voordat je tot een studiekeuze komt. Al deze aspecten komen dan ook aan de orde tijdens het interview en het nagesprek van het studiekeuzeonderzoek met een studiekeuze adviseur. Tijdens het onderzoek zetten we tests en vragenlijsten in om een goed antwoord te krijgen op de vraag welke studie bij jou past.

Het Waterink Instituut biedt verschillende diensten aan. Naast studiekeuze, beroepskeuze- en loopbaanonderzoek is ook online onderzoek en coaching mogelijk.

Het studiekeuze-onderzoek: Zo werkt het!

Bekijk hier de stappen die je doorloopt tijdens studiekeuze-onderzoek

Kennismakingsgesprek

Je begint de dag met een gesprek met één van onze psychologen. In dit gesprek leren wij jou beter kennen en lichten we toe wat je kunt verwachten.

Onderzoek

Op onze testzaal maak je een aantal tests en vul je vragenlijsten in die speciaal op jouw vraag zijn toegespitst. Onze testassistent begeleidt je en helpt je waar dat nodig is.

Adviesgesprek

Als je alle tests gemaakt hebt, bespreekt de psycholoog de resultaten met je. We bespreken waar jouw kwaliteiten liggen, waar jouw interesses naar uitgaan en welke studies daarbij passen. Je ouders mogen aanschuiven bij gesprek.

Rapport

Enkele dagen na de onderzoeksdag ontvang je een uitgebreid persoonlijk rapport, met daarin de belangrijkste conclusies en adviezen.

Klaar voor je studiekeuze

Je hebt nu een aantal concrete studies die bij je passen en waarop jij je verder kunt gaan oriënteren.

Of je nu op het Vmbo, de Havo of het Vwo zit, in alle gevallen kijken we naar jou, je wensen en je talenten en geven we je een passend advies. Ook als je bent vastgelopen in je MBO-, HBO- of WO studie en je kunt de motivatie er niet meer voor opbrengen, helpen onze studiekeuze adviseurs je graag.

Studiekeuze-onderzoek: een lastige keuze!

Na het behalen van je diploma in het Vmbo, de Havo of het Vwo sta je vaak voor een lastige keuze: welke vervolgstudie ga ik kiezen? Het aanbod aan studies is groot en gevarieerd. Er zijn vaak profiel-eisen voor toelating en soms is er een numerus fixus. In dat geval is er een decentrale selectie en moet je rekening houden met een vervroegde uiterste inschrijfdatum.
Daarom is het belangrijk goed te weten wat er bij je past. Wat moet je kiezen om succesvol te zijn en vooral: om plezier te hebben in je studie en werk?

Houd je van studeren? Ga je voor een hoog salaris? Doe je het liefst alleen maar wat je leuk vindt, of zet je door als het lastig wordt? Werk je liever tussen mensen of liever alleen? Ben je een leider of een teamspeler? Kortom, veel om over na te denken voordat je tot een keuze komt.

studiekeuze onderzoek

Het studiekeuze-onderzoek: voor wie is het?

Studiekeuze voor middelbare scholieren

Het studiekeuzeonderzoek is geschikt voor leerlingen op het Vmbo, de Havo, het Vwo én het Gymnasium. Wij passen het programma aan, aan jouw specifieke situatie en vervolgens geven wij je een studiekeuzeadvies op maat. In alle gevallen kijken we naar jou, je wensen en je talenten en geven we je een passend advies!

Studiekeuze als je bent vastgelopen.

Ook als je bent vastgelopen in je Mbo-, Hbo- of universitaire studie, je kunt de motivatie niet meer opbrengen voor je studie of je bent al aan het werk en wilt weer gaan studeren, kun je behoefte hebben aan een goede studiekeuze test. Zo’n onderzoek kan uitwijzen of de door jou gekozen studie wel bij je past, of dat jouw kwaliteiten veel beter tot hun recht komen in een ander richting. Wij helpen je daarbij graag.

Een studiekeuzeonderzoek geeft inzicht in studies die passen bij jouw kwaliteiten en interesses. Bezoek daarna doelgericht de open dagen en maak je keuze.

Heeft u nog vragen, bel ons van 9-5 op werkdagen.

Team Waterink Instituut

4,8

van 5 sterren

op basis van 42 beoordelingen in Google. Onze studenten zijn erg tevreden over het keuzetraject.

#1

studiekeuzeadviesbureau

één van de langst bestaande studiekeuzeadviesbureau ’s in Nederland

2000+

Studenten

geholpen bij het maken van de juiste keuze.

Een studiekeuzeonderzoek geeft inzicht in studies die passen bij jouw kwaliteiten en interesses. Bezoek daarna doelgericht de open dagen en maak je keuze.

“Een absolute aanrader voor het vergaren van een volledige analyse van je eigen capaciteiten en interesses, gekoppeld aan de juiste studie- of loopbaankeuze. Ik heb hierdoor de studie gevonden die ik anders misschien nooit zou zijn tegengekomen. Heel erg bedankt!”

Veel gestelde vragen

Waaruit bestaat het studiekeuze-onderzoek?2022-07-30T15:57:00+00:00

Een studiekeuze-onderzoek begint met een kennismakingsgesprek, waarin we je leren kennen en wij jouw vraag precies formuleren. De psycholoog stelt vervolgens een serie van intelligentietests, persoonlijkheids-, motivatie- en interessestests samen, om jouw vraagstelling zo goed mogelijk te kunnen beantwoorden. Daarnaast gaan we in op je wensen en ambities en wat je zoal van het studentenleven verwacht. De dag eindigt met een adviesgesprek, waarin we aangegeven welke studie- of beroepsrichtingen bij jou passen. We geven je een aantal concrete studies mee die je nader kunt onderzoeken. Je ouders mogen bij dit gesprek aanwezig zijn.

Hoe kan ik mij voorbereiden op een studiekeuze-onderzoek?2022-07-30T15:57:20+00:00

Voorbereiding op een studiekeuze-onderzoek is niet nodig. Wel is het verstandig om de dag ervoor op tijd naar bed te gaan, zodat je goed uitgerust bent.

Waarom zijn ouders aanwezig in het nagesprek?2022-07-30T15:59:38+00:00

Je ouders worden uitgenodigd om deel te nemen aan het nagesprek. Dit is niet verplicht, maar vaak voegt het wel veel toe. Zij kennen je goed en kunnen meedenken over mogelijke studierichtingen. Omdat zij ook aanwezig zijn geweest, kun je later het gesprek over je keuze ook beter met hen voortzetten.

Hoe is de begeleiding tijdens het onderzoek?2022-07-30T15:59:59+00:00

Naast de psycholoog speelt de testassistent een belangrijke rol op de onderzoeksdag. Hij geeft de testinstructies, beantwoordt je vragen en, zorgt ervoor dat jij je op je gemak voelt en bijvoorbeeld even pauze krijgt als dat nodig is. Tijdens het maken van de testen observeert en begeleidt de testassistent je zorgvuldig, zodat je optimaal kunt presteren gedurende de dag.

Wat is het beste moment om een studiekeuzeonderzoek te doen?2022-09-14T13:54:15+00:00

Dit ligt voor iedereen verschillend. De meeste deelnemers aan een studiekeuzeonderzoek zitten in het eindexamenjaar van hun opleiding of in het jaar daarvoor. Het is van belang om het onderzoek niet te laat te doen, zodat je nog genoeg gelegenheid hebt om open dagen te bezoeken en je in te schrijven voor bijvoorbeeld studies met een numerus fixus.

Kan het studiekeuze-onderzoek ook thuis op de computer worden gemaakt?2022-07-30T16:01:46+00:00

Voor het studiekeuze-onderzoek  kunnen de meeste tests en vragenlijsten zijn (ook) digitaal en zouden in principe ook thuis achter de computer gemaakt kunnen worden. Het voordeel van het testen op locatie is dat de testassistent indien nodig extra uitleg kan geven en wij er zeker van zijn dat je de opdrachten begrepen hebt. Er kunnen omstandigheden zijn die maken dat een onlineonderzoek toch de voorkeur geniet. Dat is natuurlijk wel mogelijk.

Vragen?
Laat uw telefoonnummer achter en wij bellen u vrijblijvend terug.

Team Waterink Instituut

    Ik ga akkoord met de privacy voorwaarden