Hoe voorkom ik studiekeuzestress?

Hoewel het nog lekker is buiten, is de herfst al begonnen en beginnen de bladeren al te vallen. Vorige maand ben je begonnen in 4HAVO of 5VWO en na de zomervakantie lukt het je steeds beter om weer in het schoolritme gekomen. Op dit moment valt het werken voor school nog mee en je probeert het nadenken over je toekomst nog een beetje voor je uit te schuiven. Je eindexamen en het kiezen van een studie lijken dan ook nog een heel eind weg. Het kiezen van een HBO- of universitaire bachelor daarentegen voelt als veel ingewikkelder dan je profielkeuze, vooral ook omdat er zoveel verschillende mogelijkheden zijn. Je voelt al een beetje studiekeuzestress opkomen en het liefst schuif je het nadenken erover nog even voor je uit…..

Wees wijs en ga NU naar de bachelordagen!

Toch is oktober en/of november in het jaar dat je in 4HAVO of 5VWO zit een goed moment om de eerste open dagen of bachelordagen te bezoeken. Je maakt het jezelf daarmee in je studiekeuze gewoon een stuk gemakkelijker. De open dagen worden twee keer per schooljaar gehouden, in oktober/november en in de periode maart/april. Open dagen zijn bedoeld om je te oriënteren, je hoeft dus nog niet echt een keuze te maken. Kijk ruim rond en schrijf je voor de open dagen van meerdere bachelors in. Ook als je tot de conclusie komt dat een bepaalde bachelor het niet voor je is, helpt dat je in je zoektocht naar wat je wèl wilt. Juist als je nu begint, heb je voor je eindexamen vier rondes de tijd voor je oriëntatie.

Wat als ik een bachelor met een numerus fixus ga kiezen?

Overweeg je te kiezen voor een bachelor met een numerus fixus, waarbij er geselecteerd wordt wie er wel of niet tot de opleiding wordt toegelaten, dan geldt er een vervroegde inschrijvingsdeadline van 15 januari (in het jaar dat je gaat studeren). In dat geval heb je dus maar drie rondes waarin je naar de open dagen kunt. Nog een reden om in 4HAVO of 5VWO te starten.

.

Welke bachelors hebben een numerus fixus?

Elfi (havo 4) is ook tevreden over de testuitslagen. Omdat ze dyslexie heeft twijfelen mensen aan haar capaciteiten. Zij zelf ook wel eens. Dat is nu van de baan. Het studiekeuzeonderzoek toont aan dat ze juist veel in haar mars heeft. Met name de uitslag van haar capaciteitentest springt eruit. Ze zit op de havo maar vwo is voor Elfi op papier geen enkel probleem. ‘Ik zou nog meer kunnen, zeg maar’, zegt Elfi bescheiden. Dat blijkt wel. Ze is met al haar talenten, krachten en kansen in staat om Forensisch onderzoek te studeren. Dat is al lang haar wens. Nu haar ouders weten dat Elfi juist goed is in leren, is de afspraak dat Elfi tijdens de toetsweek voor elk vak een 9 haalt.

Online open dag of op locatie?!

Veel hogescholen en universiteiten bieden sinds corona online presentaties of webinars aan om kennis te maken met een bachelor. Ideaal, want het is een laagdrempelige manier om je een beeld te vormen van de inhoud van een bachelor. Maar een live bezoek aan een hogeschool, universiteit, campus of stad is een essentieel onderdeel van je keuzeproces. Luister, ervaar, kijk rond, proef de sfeer en maak kennis met anderen die ook overwegen om voor een bepaalde bachelor te kiezen. Het is ook heel belangrijk hoe het voelt op de plek waar je mogelijk een paar jaar van je leven door gaat brengen!

Hoe maak ik een keuze voor de open dagen?

Veel mensen hebben al wel een (vaag?) idee wat ze zouden willen, maar er zijn misschien wel net zoveel mensen die echt géén idee hebben. Laat je niet gek maken: de mensen die het echt al helemaal zeker weten wat ze willen studeren, als ze in 4 HAVO of 5 VWO zitten, zijn echt in de minderheid. Welke handvatten zijn er  om te bepalen welke open dagen je gaat bezoeken?

Voorbeelden of rolmodellen in je omgeving

Zijn er volwassenen in je directe omgeving (ouders, andere familieleden, vrienden) die een beroep hebben, of een leven leiden, dat je interessant lijkt? Vraag hen eens hoe ze daar gekomen zijn, welke studie ze hebben gedaan en of ze jou deze zouden aanraden.

Welke schoolvakken spreken je het meest aan?

Zet voor jezelf op een rijtje welke schoolvakken je het meest interessant vindt. Waar heb je het meest plezier in? Zoek naar studies die in het verlengde liggen van dit vak, waarbij dit vak een voorwaarde voor toelating vormt of waarin het sterk terug komt.

Voorkeur voor een stad of activiteiten?

Bepaal voor jezelf of je al snel op kamers wilt, of dat je (voorlopig) nog thuis wilt blijven wonen. Als dat laatste het geval is: wat is een redelijke reisafstand voor jou en welke universiteiten en hogescholen komen dan in aanmerking? Als je zeker weet dat je op kamers wilt: welke steden spreken je het meest aan? Waar denk je een leuke tijd te kunnen hebben? Denk daarbij niet alleen aan reistijden maar ook aan sporten, zoek je de drukte of rust, wil je bij een studentenvereniging of niet?

Wat wil ik later worden?

Probeer niet teveel te focussen op ‘wat je later wilt worden’. Met de meeste studies kun je meerdere kanten op en bovendien is die vraag sowieso lastig te beantwoorden. De meeste mensen weten echt niet wat ze over 10 jaar willen doen. Denk ook niet dat je je hele leven vast zit aan een bepaalde studie of richting. Mensen ontwikkelen zich en ook qua studie kun je later nog alle kanten op. Focus vooral op de komende jaren: welke vakken in een bachelor zijn voor jou interessant genoeg om je 3 of 4 jaar mee bezig te houden? Hoe meer interesse in de vakken en onderwerpen, hoe meer kans dat je de bachelor af gaat maken. Daarna zie je wel weer verder.

Schrijf je op tijd in voor de open dagen

Wacht niet te lang met je aanmelding voor de open dagen of maak, als het programma nog niet bekend is, een ‘alert’ aan zodat je een seintje krijgt. Vaak geldt ook hier: vol is vol, dus hoe eerder je je inschrijft hoe beter het is.

Wat als je er echt niet uitkomt, twijfels hebt of een plan B zoekt?

Toch zijn er ook veel leerlingen voor wie studiekeuze niet zo eenvoudig is en die het lastig vinden om te bepalen welke open dagen ze zullen bezoeken. Of de tijd begint te dringen, omdat je al in 5 HAVO of 6 VWO zit. Of je weet al dat je eerste keuze een bachelor met een numerus fixus is en je worstelt nog met je plan B, voor het geval je niet wordt toegelaten. Of je denkt wel dat je weet wat je wil, alleen ben je er niet zeker van.

Je staat niet alleen! In deze gevallen kun je overwegen om een studiekeuzeonderzoek te gaan doen.

Heb je toch nog twijfels?

Weet je toch niet zeker voor welke studie jij moet kiezen, en wil je daar graag bij geholpen worden? Meld je dan snel aan voor een studiekeuzeadvies! Met behulp van een degelijk en professioneel studiekeuzeonderzoek bij het Waterink Instituut krijg je in één dag een helder beeld van studies die bij je passen. Dit helpt je om doelgericht en gemotiveerd deel te nemen aan de matchingactiviteiten en zelf een weloverwogen keuze te maken.

Neem vrijblijvend contact met ons op.

  • Eén van de langst bestaande adviesbureaus voor loopbaan- en studiekeuze

  • Beproefd concept en wetenschappelijke methodes, aangepast aan de tegenwoordige tijd

  • Onze psychologen zijn gecertificeerde gebruikers met veel ervaring.

  • Goed beoordeeld door onze gebruikers, 4.8 vanuit 5 op Google Reviews.

Published On: oktober 17th, 2023 / Categories: Open dagen /

Heeft u nog vragen, leg dan uw vraag voor aan één van onze deskundigen via onderstaand contactformulier. U wordt dan zo spoedig mogelijk teruggebeld.

Wanneer u een afspraak wil maken kan dat ook via onderstaand formulier. Wij bellen u terug en bepalen in overleg de datum van het onderzoek.
Op maandag t/m vrijdag kunt u ons van 9.00 – 17.00 uur bereiken onder telefoonnummer 020-6739060.
U kunt ons ook mailen: administratie@waterinkinstituut.nl

Team Waterink Instituut

    Naam:

    Woonplaats:

    Telefoonnummer:

    E-mailadres:

    Uw vraag:

    Ik ga akkoord met de privacy voorwaarden

    Uw kind gaat kiezen, hoe kunt u helpen?

    Wilt u uw kind helpen met zijn of haar studiekeuze. Download onze tips hoe u uw kind het beste kan helpen.

    Add notice about your Privacy Policy here.