Belangrijk bericht ivm het corona virus en onze dienstverlening.

16
aug

0
Hoe maak ik de juiste profielkeuze

Hoe maak ik de juiste profielkeuze? Wat wil ik worden?

Bij het maken van een profielkeuze moet je al vroeg in je middelbare schoolcarrière serieus nadenken over je toekomst. En de keuze beïnvloedt welke kant je op kunt voor een vervolgstudie en de beroepen die je kunt doen. Hieronder volgen enkele tips uit de praktijk.

Beroepsbeeld

Sommige mensen weten al heel jong wat ze willen worden. Op zesjarige leeftijd bestaat er al een beroepsbeeld of identiteit, zoals arts, schooljuf, piloot of in mijn geval Sinterklaas. Die richting blijkt in veel gevallen te kloppen blijkt uit onderzoek. Als je weet dat je advocaat of arts wilt worden, weet je welk profiel je moet kiezen. En als dat een profiel is dat niet bij je past is het tijd voor een goed gesprek met jezelf. Je kunt uitzoeken wat je precies aanspreekt en welke beroepen ook in aanmerking komen.

Uitgestelde keuze

Als je niet weet wat je wilt worden lijkt een profielkeuze lastig. Een oplossing is om te kiezen voor een zo breed mogelijk vakkenpakket om zoveel mogelijk opties open te houden. Je stelt dan je keuze uit. Je kiest voor een brede opleiding, die goed is voor je algemene ontwikkeling en zal er waarschijnlijk ook voor moeten werken. Denk dan aan vakken als wiskunde B, economie, biologie, aardrijkskunde, natuurkunde en scheikunde.

Betrokkenheid

Voor mensen, die minder talent hebben voor deze richtingen geldt dat ze zich het beste kunnen laten leiden door kun kwaliteiten. Je kunt jezelf de volgende vragen stellen. Waar ligt je betrokkenheid? Wil je mensen begrijpen en helpen? Ben je goed in taal? Houd je van lezen, geschiedenis en van cultuur? Hier past het profiel Cultuur & Maatschappij uitstekend bij. Met economie en wiskunde A houd je veel mogelijkheden open zoals de sociale studierichtingen.

Zakelijk

Dan hebben we nog de ondernemers onder ons en de regelaars. Zowel voor degenen, die diep in de financiën willen duiken als degenen, die winst willen maken of willen leidinggeven is het profiel Economie & Maatschappij interessant. Met wiskunde B kun je de technische bedrijfskundige kant op maar ook econometrie of informatica.

Zou je  nog steeds met de vraag blijven zitten; hoe maak ik de juiste profielkeuze, neem dan vrijblijvend contact met ons op.

 

Maaike Hüsken

No Comments

Reply