Hoe maak ik de juiste profielkeuze? Wat wil ik worden?

Bij het maken van een profielkeuze moet je al vroeg in je middelbare schoolcarrière serieus nadenken over je toekomst. En de keuze beïnvloedt welke kant je op kunt voor een vervolgstudie en de beroepen die je kunt doen. Hieronder volgen enkele tips uit de praktijk.

Beroepsbeeld

Sommige mensen weten al heel jong wat ze willen worden. Op zesjarige leeftijd bestaat er al een beroepsbeeld of identiteit, zoals arts, schooljuf, piloot of in mijn geval Sinterklaas. Die richting blijkt in veel gevallen te kloppen blijkt uit onderzoek. Als je weet dat je advocaat of arts wilt worden, weet je welk profiel je moet kiezen. En als dat een profiel is dat niet bij je past is het tijd voor een goed gesprek met jezelf. Je kunt uitzoeken wat je precies aanspreekt en welke beroepen ook in aanmerking komen.

Uitgestelde keuze

Als je niet weet wat je wilt worden lijkt een profielkeuze lastig. Een oplossing is om te kiezen voor een zo breed mogelijk vakkenpakket om zoveel mogelijk opties open te houden. Je stelt dan je keuze uit. Je kiest voor een brede opleiding, die goed is voor je algemene ontwikkeling en zal er waarschijnlijk ook voor moeten werken. Denk dan aan vakken als wiskunde B, economie, biologie, aardrijkskunde, natuurkunde en scheikunde.

Betrokkenheid

Voor mensen, die minder talent hebben voor deze richtingen geldt dat ze zich het beste kunnen laten leiden door kun kwaliteiten. Je kunt jezelf de volgende vragen stellen. Waar ligt je betrokkenheid? Wil je mensen begrijpen en helpen? Ben je goed in taal? Houd je van lezen, geschiedenis en van cultuur? Hier past het profiel Cultuur & Maatschappij uitstekend bij. Met economie en wiskunde A houd je veel mogelijkheden open zoals de sociale studierichtingen.

Zakelijk

Dan hebben we nog de ondernemers onder ons en de regelaars. Zowel voor degenen, die diep in de financiën willen duiken als degenen, die winst willen maken of willen leidinggeven is het profiel Economie & Maatschappij interessant. Met wiskunde B kun je de technische bedrijfskundige kant op maar ook econometrie of informatica.

Heb je toch nog twijfels?

Weet je toch niet zeker voor welke studie jij moet kiezen, en wil je daar graag bij geholpen worden? Meld je dan snel aan voor een studiekeuzeadvies! Met behulp van een degelijk en professioneel studiekeuzeonderzoek bij het Waterink Instituut krijg je in één dag een helder beeld van studies die bij je passen. Dit helpt je om doelgericht en gemotiveerd deel te nemen aan de matchingactiviteiten en zelf een weloverwogen keuze te maken.

Neem vrijblijvend contact met ons op.

  • Eén van de langst bestaande adviesbureaus voor loopbaan- en studiekeuze

  • Beproefd concept en wetenschappelijke methodes, aangepast aan de tegenwoordige tijd

  • Onze psychologen zijn gecertificeerde gebruikers met veel ervaring.

  • Goed beoordeeld door onze gebruikers, 4.8 vanuit 5 op Google Reviews.

Published On: augustus 16th, 2017 / Categories: Studiekeuze, Tips /

Heeft u nog vragen, leg dan uw vraag voor aan één van onze deskundigen via onderstaand contactformulier. U wordt dan zo spoedig mogelijk teruggebeld.

Wanneer u een afspraak wil maken kan dat ook via onderstaand formulier. Wij bellen u terug en bepalen in overleg de datum van het onderzoek.
Op maandag t/m vrijdag kunt u ons van 9.00 – 17.00 uur bereiken onder telefoonnummer 020-6739060.
U kunt ons ook mailen: administratie@waterinkinstituut.nl

Team Waterink Instituut

    Naam:

    Woonplaats:

    Telefoonnummer:

    E-mailadres:

    Uw vraag:

    Ik ga akkoord met de privacy voorwaarden

    Uw kind gaat kiezen, hoe kunt u helpen?

    Wilt u uw kind helpen met zijn of haar studiekeuze. Download onze tips hoe u uw kind het beste kan helpen.

    Add notice about your Privacy Policy here.