Belangrijk bericht ivm het corona virus en onze dienstverlening.

15
sep

0

Studiekeuzestress: Hoe bereid ik mij voor op de open dagen

De zomer is voorbij. De zon schijnt nog in je haren en je tas zit vol met zand. Het ritme van de school is weer begonnen. Je moet weer aan de bak. Het gevoel van vrijheid van de vakantie zindert nog in je na. En dan wordt er gepraat over je studiekeuze. Weet jij al wat je wilt gaan studeren? Of wat je wilt worden? Nou nee. De waarheid is dat je liever vrij zou zijn.

Ongeveer 30% van de leerlingen weet al vrij vroeg wat hij of zij gaat studeren, maar de rest weet vooral wat zij niet wil. Niet alleen het kiezen van een studie levert stress op, maar ook het nadenken over beroepskeuze en over hoe je leven eruit zal zien na je eindexamen. Deze drie onderwerpen lopen vaak door elkaar. Dat maakt het er niet makkelijker op. We gaan je helpen om deze uit elkaar te halen, zodat de keuze overzichtelijker wordt.

Stap 1: Oriëntatie op studies is het belangrijkste.

Je weet waarschijnlijk best welke vakken en richtingen jou het meeste liggen: Technische vakken, vakken die met Biologie en gezondheid te maken hebben, economische vakken of talen en/of cultuur. Maar dan zijn er nog heel veel mogelijkheden. Welke studie past daar bij? En past die studie ook bij jou? Op de website van www.studiekeuze123.nl vind je alle studies per richting. Maak een eerste selectie voor jezelf door informatie over de studies op internet op te zoeken. Klik vooral ook door naar de vakken die je krijgt. Extra informatie vind je bijvoorbeeld op Carrièretijger. Kies 3 studies uit en ga die bezoeken op de open dagen. Vind je meerdere richtingen interessant, dan moet je eerst uitzoeken welke richting je het meeste ligt. Ook dat doe je door studies te vergelijken op internet. Het loont om hier tijd in te steken!

Stap 2 Gesprek met je ouders, mentor of anderen die jou goed kennen

Bespreek met mensen in je omgeving welke studies je het meeste aanspreken en vooral ook: Waarom? Dat levert vast nog een aantal vragen op, die je verder kunt uitzoeken, op internet en de open dagen. Door er zo mee bezig te zijn, kun je vaak makkelijker je motivatie verwoorden, wat ook handig is voor de matching die zal plaatsvinden nadat je gekozen hebt.
In dit stadium hoeft je nog helemaal niks zeker te weten. Je kunt immers nog van alles uitzoeken en veranderen van voorkeur. Door er op deze manier mee bezig te zijn, kun je veel gemakkelijker kiezen naar welke open dagen je gaat. Het minst handig is om gewoon naar een willekeurig aantal open dagen gaan en te kijken welke presentatie je aanspreekt of niet. Dan ben je namelijk wel erg afhankelijk van het toeval.

Stap 3 Waar ga je studeren?

In je keuze voor een hogeschool of universiteit speelt ook de stad waar je gaat studeren een grote rol. Wat is belangrijker voor jou: de studie of je studententijd? Wil je al meteen uit huis of wil je geleidelijk wennen aan het leven als student? Een belangrijke vraag is ook of je je thuis voelt bij de mensen die rondlopen op de studie van je keuze. Mensen met dezelfde belangstelling begrijpen elkaar namelijk sneller. Hiervoor bezoek je ook de open dagen. Kijk goed om je heen. Proef de sfeer. Waar voel jij je thuis?

Stap 4 Wat wil je worden?

Deze vraag is het minst belangrijk. Er zijn maar weinig opleidingen die direct tot een beroep op leiden, zoals bijvoorbeeld Fysiotherapie. Studies leiden vaak op tot meerdere beroepen, waar er altijd wel eentje bij zit voor jou. Door het behalen van studie laat je vooral zien dat je een bepaalde manier van denken ‘in je mars hebt’. Bovendien: de ontwikkeling van banen en richtingen gaat zo snel tegenwoordig, dat veel mensen die nu gaan studeren, straks banen hebben die nu nog niet bestaan. Dus: focus vooral op de studie. Is die interessant genoeg om je je de komende drie of vier jaar in te verdiepen?

We hopen dat deze drie stappen je geholpen hebben, maar we zijn ons ervan bewust dat het kiezen van een studie niet eenvoudig is. Dat komen we dagelijks tegen in onze praktijk. Als het je niet lukt, ben je van harte welkom om een studiekeuzeonderzoek te doen. Bekijk hier onze werkwijze. Naast meer inzicht in jezelf en in wat bij jou past, krijg je ook een aantal concrete studies aangeraden om verder te onderzoeken. Hierdoor kun je doelgericht de open dagen bezoeken. Voor veel mensen verlicht dat de studiekeuzestress. En dan is kiezen wèl leuk!