Corona is ingrijpend

We leven in een vreemde tijd. Het effect van de Corona-pandemie is voor iedereen ingrijpend, maar voor scholieren en studenten is het wel heel pittig. Thuis studeren en weinig sociale contacten. Dat is zuur als je op een leeftijd bent dat het contact met je leeftijdgenoten juist zo belangrijk is. Deze uitzonderlijke omstandigheden hebben er afgelopen haar toe geleid dat sommige leerlingen ervoor kozen het studeren nog even uit te stellen. Zij kozen bijvoorbeeld voor een tussenjaar of stroomden door naar de havo of het vwo en bleven zo nog wat langer op de middelbare.

Degenen die wel zijn gaan studeren kregen een extra uitdaging voor de kiezen. Colleges en werkgroepen waarin je nieuwe vrienden maakt, waren tot een minimum teruggebracht en alhoewel studentenverenigingen hun best deden om het gezellig te maken, was dat toch niet hetzelfde.

Corona en studiemotivatie

Het is duidelijk dat voor veel leerlingen en studenten de studiemotivatie onder druk is komen te staan mede als gevolg van de Corona-epidemie. Vóór Corona was het vaak een te actief sociaal leven, of een duidelijke mismatch met de studie die aan de basis lag van slechte studieresultaten en een afnemende studiemotivatie. Dit jaar komt er een complicerende factor bij, namelijk: het online studeren. Het is niet voor iedereen even gemakkelijk de zelfdiscipline op te brengen die online studeren van je vraagt. Ook is het soms lastig om op deze manier de bevlogenheid van de docenten mee te krijgen. Bovendien kan de situatie van dagen-, weken- en maandenlang op je kamer zitten, een mens behoorlijk van slag maken en zelfs deprimeren. Hierdoor komen de studieresultaten onder druk te staan, zelfs als je wel een goede studie had gekozen.

“er is minder persoonlijk contact met de docent. Je kunt ook geen directe vragen stellen. Je stuurt je vragen per e-mail en dan worden ze soms een paar dagen later pas beantwoord. Begrijpelijk vanuit de docent maar ondertussen kan ik niet verder. Al met al gingen mijn cijfers omlaag en dat maakt dat ik steeds meer twijfel en gedemotiveerd raak. Ik weet nu niet of ik een verkeerde studiekeuze heb gemaakt of dat het aan de manier van studeren ligt ”.

De vraag dringt zich dus op: is er sprake van demotivatie door de manier waarop de studie wordt aangeboden, of is er toch sprake van een verkeerde studiekeuze? Door deze complicerende factor is het des te meer van belang om je studiekeuze goed af te wegen.

Corona en studiekeuze

Ook op de studiekeuze heeft Corona een duidelijk effect gehad. Als gevolg van Corona zijn er bijvoorbeeld geen fysieke open dagen. Wel hebben de meeste opleidingsinstituten wel online open dagen georganiseerd. Ook zijn er vaak filmpjes te vinden op de website. Veel scholieren hebben daardoor wel een beeld gekregen van verschillende studies, maar voor anderen blijft het lastig om zich een voorstelling te maken van wat een studie nu precies inhoudt en wat het straks van je vraagt. Herken jij jezelf hierin? Lees dan snel onze tips voor een optimale studiekeuze.

Wat kun jij doen om toch een zo optimaal mogelijke studiekeuze te maken? Vier nuttige tips!

Tip1: lees de websites van studies die je interesseren rustig door en lees er één per keer.

Spreekt het je aan? Zet kort op papier wat je aanspreekt en wat niet. Kijk dan naar de vakken en de opbouw van het programma van de studie. Wat interesseert je en wat niet? Zet dat kort op papier. Zo leg je de basis voor jouw motivatie. Hou daarbij de 80/20- regel aan als vuistregel. Dat wil zeggen dat je interesse moet hebben in ongeveer 80% van de vakken die je het eerste jaar gaat krijgen. Met ongeveer 20% mag je moeite hebben. Een studie die je leuk vindt, houd je namelijk het gemakkelijkste vol. En er zijn altijd lastige vakken bij, maar dat mogen er niet te veel zijn. Anders haal je de benodigde studiepunten in het eerste jaar misschien niet.

Tip 2. Bezoek studentensteden.

Veel studies worden aan verschillende universiteiten, hbo’s en mbo’s aangeboden. Ondanks de filmpjes kun je online niet helemaal de sfeer van deze opleidingsinstituten proeven. Bezoek daarom de studentensteden van je keuze vóór je een definitieve keuze maakt. Door een dagje in zo’n stad rond te lopen, krijg je een beeld krijgen van de omgeving waarin jij straks je nieuwe leven gaat opbouwen. Zeker als je op kamers gaat, is het belangrijk een gevoel te krijgen bij de stad waar je gaat wonen en de mensen die er rondlopen.

Tip 3. Onderzoek het studentenleven.

Wellicht ten overvloede, maar naast studeren moet er ook tijd en ruimte zijn voorontspanning. Als Corona één ding duidelijk heeft gemaakt, is het wel dat fijne sociale contacten onontbeerlijk zijn voor een leuke en succesvolle studententijd. Onderzoek daarom welke studenten- of studieverenigingen er zijn in de stad van je keuze. Dat kunnen gezelligheidsverenigingen zijn, maar vergeet ook de sportverenigingen niet!

Tip 4. Onderzoek het effect van Corona op de toekomst.

Om gemotiveerd te blijven voor je studie, is het ook van belang een beeld te hebben van de toekomst die je ermee mogelijk maakt. Voor sommige beroepen geldt dat de vooruitzichten wat minder gunstig geworden zijn, denk aan sommige beroepen in de horeca en entertainment branche. Voor anderen beroepen zijn de vooruitzichten juist verbeterd, zoals beroepen in de zorg, het onderwijs, supermarkten en ICT. Zie jij nog voldoende kansen met de studie van je keuze en is dit iets waarmee je rekening wil houden?

Deze laatste tip roept natuurlijk de vraag op wat er nu al bekend is over de veranderende werkkansen als gevolg van Corona. Het UWV heeft hier onderzoek naar gedaan en is tot een aantal relevante conclusies gekomen. Als je hier meer over wil weten, kun je via onderstaande linkjes informatie vinden:

Heb je toch nog twijfels?

Weet je toch niet zeker voor welke studie jij moet kiezen, en wil je daar graag bij geholpen worden? Meld je dan snel aan voor een studiekeuzeadvies! Met behulp van een degelijk en professioneel studiekeuzeonderzoek bij het Waterink Instituut krijg je in één dag een helder beeld van studies die bij je passen. Dit helpt je om doelgericht en gemotiveerd deel te nemen aan de matchingactiviteiten en zelf een weloverwogen keuze te maken.

Neem vrijblijvend contact met ons op.

  • Eén van de langst bestaande adviesbureaus voor loopbaan- en studiekeuze

  • Beproefd concept en wetenschappelijke methodes, aangepast aan de tegenwoordige tijd

  • Onze psychologen zijn gecertificeerde gebruikers met veel ervaring.

  • Goed beoordeeld door onze gebruikers, 4.8 vanuit 5 op Google Reviews.

Published On: juni 24th, 2020 / Categories: Studiekeuze, Tips /

Heeft u nog vragen, leg dan uw vraag voor aan één van onze deskundigen via onderstaand contactformulier. U wordt dan zo spoedig mogelijk teruggebeld.

Wanneer u een afspraak wil maken kan dat ook via onderstaand formulier. Wij bellen u terug en bepalen in overleg de datum van het onderzoek.
Op maandag t/m vrijdag kunt u ons van 9.00 – 17.00 uur bereiken onder telefoonnummer 020-6739060.
U kunt ons ook mailen: administratie@waterinkinstituut.nl

Team Waterink Instituut

    Naam:

    Woonplaats:

    Telefoonnummer:

    E-mailadres:

    Uw vraag:

    Ik ga akkoord met de privacy voorwaarden

    Uw kind gaat kiezen, hoe kunt u helpen?

    Wilt u uw kind helpen met zijn of haar studiekeuze. Download onze tips hoe u uw kind het beste kan helpen.

    Add notice about your Privacy Policy here.