Corona is ingrijpend

We leven in een vreemde tijd. Het effect van de Corona-pandemie is voor iedereen ingrijpend. Ook studenten beleven nu een periode zoals de studenten die hen voor gingen nooit hebben meegemaakt. Sociale activiteiten waarin je nieuwe vrienden maakt, zijn tot een minimum teruggebracht. Het lang verwachte tussenjaar gaat niet door, of moet anders worden ingevuld. En ook het maken van een studiekeuze ziet er dit jaar heel anders uit dan in voorgaande jaren. Veel scholieren maken zich zorgen over hun toekomst. Het is lastig om een goede studiekeuze te maken als er geen open dagen zijn bijvoorbeeld en het is onzeker wat de toekomst ons gaat brengen.

Voor sommige beroepen geldt bijvoorbeeld dat de vooruitzichten voorlopig minder goed geworden zijn, denk aan beroepen in de horeca en entertainment branche, terwijl andere beroepen juist meer perspectief gekregen hebben, zoals beroepen in de zorg, het onderwijs en ICT. Is dit iets waar je rekening mee wil houden met je studiekeuze? Misschien keren de kansen zich over een paar jaar weer en blijken de branches die het nu moeilijk hebben, straks toch weer kansen te bieden. Eerlijk gezegd is dit voor iedereen koffiedik kijken. Een studie die je leuk vindt houd je het gemakkelijkste vol, maar het is misschien ook wel handig om een plan B te formuleren. Je kunt je immers voor meerdere studies opgeven en hoeft uiteindelijk in augustus 2021 pas te kiezen

Impact van Corona op studiekeuze

Ook voor universiteiten is het wennen. Toch zijn de meesten al een heel eind met de inrichting van goede en informatieve online open dagen. Wij adviseren je zeker deze online open dagen te bezoeken, zodat je een zo goed mogelijk beeld krijgt van de studies die je interesse hebben. Soms is er een chat-functie, of kun je via WhatsApp toch vragen stellen. Dus ook voor een online open dag geldt: bereid je goed voor en zet wat vragen op papier, zodat je optimaal gebruik kunt maken van deze schat- en appmogelijkheden. Veel universiteiten en hogescholen proberen in hun online presentaties ook een beleving van de studie mee te geven, door je veel te laten zien van de omgeving en de campus.

Maar, dit is toch niet helemaal hetzelfde als zelf de sfeer proeven. Hoewel je niet naar de open dagen van je keuze kunt gaan, kun je mogelijk wel een aantal studentensteden bezoeken en zo een beeld krijgen van de omgeving waarin je mogelijk gaat werken en studeren. Zeker als je op kamers wil gaan, is het belangrijk een gevoel te krijgen bij de stad waar je gaat wonen.

Voordelen van online studiekeuze dagen

Een voordeel van de online open dagen is dat je niet hoeft te reizen en dat je er dus meer kunt bezoeken. Een ander voordeel is dat er meer is werk gemaakt van aanvullende informatie voor studenten in spé en hun ouders. Zo zijn er vaak filmpjes beschikbaar met informatie over studiefinanciering en studiekeuzetips.

Nadelen van Online studiekeuze dagen

Een nadeel dat we al besproken hebben is natuurlijk dat je een minder goede indruk krijgt van de sfeer van de opleiding. Een ander nadeel is dat de studiekeuze hulpmiddelen die online door de opleidingsinstellingen worden aangeboden, vaak alleen maar rekening houden met de keuzemogelijkheden die de hogeschool of universiteit zelf in het aanbod heeft. Daarmee krijg je geen goed beeld van wat de alternatieven bij andere opleiders zoal zijn.

Ondanks alle moeite die de universiteiten en hogescholen zich getroosten om je zo goed mogelijk te informeren over hun aanbod, houdt een online open dag daarom toch zo zijn beperkingen.

Wees op tijd voor de open studie dagen

Hoewel er door de aanhoudende pandemie in ons land dus nog steeds geen sprake kan zijn van het bezoeken van open dagen op locatie bij de universiteiten, hogescholen en ROC’s, blijft het ook dit jaar belangrijk om op tijd een keuze te maken en je op tijd in te schrijven bij de studies van je keuze.

Oriëntatie, matching en selectie gaan ook ten tijde van Corona namelijk onverminderd door, maar vinden nu vooral digitaal plaats. Wil je in september 2021 gaan studeren aan een mbo-opleiding, een hogeschool of universiteit? Zorg er dan voor dat je op tijd bent met de verplichte selectie- en matchingactiviteiten.

We zetten daarom de belangrijkste datums even voor je op een rij:

Voor opleidingen aan een Nederlandse universiteit of hogeschool, is de uiterlijke inschrijfdatum 1 mei 2021. Het bezoeken van een (online) open dag of meeloop dag en het invullen van een online vragenlijst is vervolgens vaak verplicht
Voor een mbo-opleiding moet inschrijving gebeuren voor 1 april 2021. De matchingactiviteit bestaat meestal uit een online motivatiegesprek.
Voor bacheloropleidingen met een numerus fixus – dat wil zeggen dat er een beperkt aantal plaatsen beschikbaar zijn – moet jij je voor 15 januari 2021 inschrijven. Je krijgt dan een uitnodiging om aan de selectieactiviteiten deel te nemen.

De Keuzegids verkoopt een poster, met daarop alle Hbo en universitaire studies met een numerus fixus én alle deadlines voor inschrijving in een handig overzicht:

Selectieposter hbo en WO 2021

Heb je toch nog twijfels?

Weet je toch niet zeker voor welke studie jij moet kiezen, en wil je daar graag bij geholpen worden? Meld je dan snel aan voor een studiekeuzeadvies! Met behulp van een degelijk en professioneel studiekeuzeonderzoek bij het Waterink Instituut krijg je in één dag een helder beeld van studies die bij je passen. Dit helpt je om doelgericht en gemotiveerd deel te nemen aan de matchingactiviteiten en zelf een weloverwogen keuze te maken.

Neem vrijblijvend contact met ons op.

  • Eén van de langst bestaande adviesbureaus voor loopbaan- en studiekeuze

  • Beproefd concept en wetenschappelijke methodes, aangepast aan de tegenwoordige tijd

  • Onze psychologen zijn gecertificeerde gebruikers met veel ervaring.

  • Goed beoordeeld door onze gebruikers, 4.8 vanuit 5 op Google Reviews.

Published On: juni 19th, 2021 / Categories: Studiekeuze /

Heeft u nog vragen, leg dan uw vraag voor aan één van onze deskundigen via onderstaand contactformulier. U wordt dan zo spoedig mogelijk teruggebeld.

Wanneer u een afspraak wil maken kan dat ook via onderstaand formulier. Wij bellen u terug en bepalen in overleg de datum van het onderzoek.
Op maandag t/m vrijdag kunt u ons van 9.00 – 17.00 uur bereiken onder telefoonnummer 020-6739060.
U kunt ons ook mailen: administratie@waterinkinstituut.nl

Team Waterink Instituut

    Naam:

    Woonplaats:

    Telefoonnummer:

    E-mailadres:

    Uw vraag:

    Ik ga akkoord met de privacy voorwaarden

    Uw kind gaat kiezen, hoe kunt u helpen?

    Wilt u uw kind helpen met zijn of haar studiekeuze. Download onze tips hoe u uw kind het beste kan helpen.

    Add notice about your Privacy Policy here.