Belangrijk bericht ivm het corona virus en onze dienstverlening.

13
jan

0

Tips voor een juiste studiekeuze

Het nieuwe jaar is begonnen. Voordat de stress van de eindexamens begint, is dit het moment om je bezig te houden met je studiekeuze. Je kunt een studiekeuze heel goed opdelen. Een deel van de keuze is namelijk heel praktisch. Het andere deel houdt in dat je over jezelf en toekomst nadenkt.

We beginnen met het praktische gedeelte, omdat het nu tijd is om dat in je agenda te zetten.

Stap 1 noteer de Inschrijfdata in je agenda

De inschrijfdatum voor mbo studies is 1 april 2018 (geen grap).
De inschrijfdatum voor hbo en wo bachelors is 1 mei 2018 (voor selectie studies is dat 15 januari 2018)
De inschrijfdatum voor hbo en wo masters varieert, maar richt je op 1 mei 2018

 Stap 2 maak lijst van studies die je aantrekken; maak een top 10

Deze lijst mag lang zijn. Ga vervolgens kijken wanneer en waar open dagen zijn. Schrijf die op of schrijf je meteen in. Op de site van studiekeuze vind je de open dagen. Sommige bachelors hebben aanvullende eisen. Dat kan per hogeschool of universiteit verschillen. Kijk daarvoor op de keuzegids.

Stap 3 vergelijkend onderzoek op internet;

Eerst maak je een lijst met criteria die voor jou belangrijk zijn zoals studentenstad, leuke vakken, werkvormen, moeilijkheidsgraad, werkgelegenheid en beroepen, die je aanspreken. Daar beoordeel je de lijst van studies op die je hebt gemaakt. Hiervoor kijk je op sites van de studies zelf. Een niet onbelangrijk criterium is de kwaliteit van de studie. Een onafhankelijk onderzoek naar de kwaliteit van hbo/wo bachelors kun je vinden in de Keuzegids Online die op veel scholen beschikbaar is.Voor mbo-opleidingen kijk je op de keuzegids voor MBO opleidingen.

Stap 4 Plan de Open dagen: maak een top 7

Houdt op de open dagen je criteria lijstje bij de hand. Bedenk van te voren vragen die je wilt stellen. En ga na afloop vergelijken. Waarschijnlijk heb je nu al voorkeur voor bepaalde studies. Je zult ook nog vragen overhouden. Schrijf je nu in voor de meeloopdagen van de studies van je voorkeur.

Stap 5 meedoen aan meeloopdagen: maak een top 5

Hoe voelde jij je op de matching dag? Spraken de andere studenten je aan? Hoe vond je de docenten? Vond je de stof interessant? Kon je de stof intellectueel aan? Sloeg een vonkje over? Bij welk van de opleidingen voelde jij je het meeste thuis? Ook dit is een belangrijke aanwijzing voor een goede keuze.

Stap 6 praten met familie, decaan en vrienden

Waarschijnlijk heb je nu nog een aantal studies waar je uit kunt kiezen. Op de sites van de studies staat een competentieprofiel. Daarin staan de eigenschappen die van belang zijn voor de studie en vaak ook voor het beroep dat je gaat uitoefenen. Dit is het moment om feedback te vragen aan ouders, docenten en andere mensen die je goed kennen. In hoeverre vinden ze dat de competentie bij je past? En kun je de competentie aanleren? Op de site van Carieretijger vind je de algemene competentieprofielen per opleiding.

Stap 7 Een keuze die echt bij je past: top 3

Nu kan er niet zoveel meer fout gaan. Je hebt je richting bepaald en hebt nu iets van 3 studies, die bij je passen en waarbij jij je goed kunt ontwikkelen. Je kunt je inschrijven en de matching goed voorbereid aangaan.
De matching is de laatste toets om je definitieve voorkeur te bepalen.

Hoe kun je als ouder helpen? Door vroeg te beginnen.

Studiesucces: begin op tijd met nadenken over studiekeuze.

Een studiekeuze-onderzoek?

60% van de leerlingen lukt het om op bovengenoemde manier tot een keuze te komen. Voor anderen blijft het lastig om te kiezen bijvoorbeeld omdat ze een heel brede interesse hebben, of juist geen duidelijke interesses of blijven twijfelen. Als je er niet uitkomt zal een studiekeuze-onderzoek dit voor je verhelderen. Wacht dan niet te lang om advies te vragen, want met een juist inzicht in jezelf kun je je gerichter oriënteren op de studies en open dagen.

Lees meer over een studiekeuze-onderzoek

 

No Comments

Reply