Open dagen zijn weinig geschikt voor een globale oriëntatie op studies, zoals blijkt uit de ervaringen van de leerlingen hieronder.

Dan ga je naar de open dag en dan zetten de docenten hun beste beentje voor. Ze geven vaak een veel te mooi beeld en ze laten alleen studenten spreken die positief zijn. Dus heb je daar eigenlijk niet veel aan

Joris, 5 Havo
Open dagen helpen mij niet verder met mijn studiekeuze, want dan vind ik alles wel leuk
Julia, 5 vwo

Het is veel handiger om je alvast op internet te oriënteren en dan de vragen die je nog hebt te stellen op de open dag.
Open dagen zijn weinig geschikt voor een globale oriëntatie op studies, zoals blijkt uit de ervaringen van de leerlingen hieronder.

4 criteria waar je op kunt letten

De check op interesses

Welke vakken vind je leuk op school? Welke studies sluiten daarbij aan? Kijk op de onderstaande sites welke beroepen daarbij horen. Spreken die aan? Kun je werk vinden met die beroepen?
Kijk voor antwoorden op Carrieretijger of Nationale beroepengids.

De check op studeerbaarheid

Hoe leer jij? Ben meer theoretisch? Leer je liever uit boeken of ben je iemand die van de praktijk leert, door zaken zelf te ontdekken? Heb je liever klassikale colleges of werkgroepen en projectonderwijs of een combinatie daarvan? Wil je graag je eigen studie samenstellen? Dan kun je kiezen voor een studie met veel vrije studieruimte.
Hoe is de studie opgebouwd? Vind je de vakken interessant?  Op de website van de onderwijsinstellingen staat dit beschreven. Op de open dagen wordt dit ook verteld en kun je de boeken inzien.

De check op je studententijd

Trekt het avontuur van een grote stad je? Wil je bij een studentenvereniging? Zoek je een veilige omgeving van een provinciestad of een kleinere school of universiteit? Sommige opleidingen zijn internationaal gericht en trekken veel buitenlandse studenten en je kunt natuurlijk ook in het buitenland studeren. Een goede check op de open dag is hoe jij je bij de omgeving voelt (stad universiteitsgebouw, andere geïnteresseerden). Voel jij je ergens thuis dan is de kans dat je aansluiting vindt groot.

Praktisch

Hoe zijn de toelatingseisen? Hoe vindt de matching plaats en wanneer is dat? Zijn een meeloopdagen? En voor het eerste jaar: hoeveel uur verplichte aanwezigheid is er? Is er een bindend studieadvies?

Op de site van studiekeuze zie je de beoordelingen van de studies.

En op onderstaande sites zie je ook handige checklists:

Checklist slimme vragen stellen tijdens een open dag

Open dagen Checklist

TOT SLOT

Tenslotte dit, als je niet weet wat jouw richting is en je nog steeds met de vraag blijft zitten welke studie past bij mij en je toch effectief gebruik wil maken van de open dagen, kun je overwegen een studiekeuze-onderzoek te doen.

Heb je toch nog twijfels?

Weet je toch niet zeker voor welke studie jij moet kiezen, en wil je daar graag bij geholpen worden? Meld je dan snel aan voor een studiekeuzeadvies! Met behulp van een degelijk en professioneel studiekeuzeonderzoek bij het Waterink Instituut krijg je in één dag een helder beeld van studies die bij je passen. Dit helpt je om doelgericht en gemotiveerd deel te nemen aan de matchingactiviteiten en zelf een weloverwogen keuze te maken.

Neem vrijblijvend contact met ons op.

 • Eén van de langst bestaande adviesbureaus voor loopbaan- en studiekeuze

 • Beproefd concept en wetenschappelijke methodes, aangepast aan de tegenwoordige tijd

 • Onze psychologen zijn gecertificeerde gebruikers met veel ervaring.

 • Goed beoordeeld door onze gebruikers, 4.8 vanuit 5 op Google Reviews.

Published On: juni 20th, 2021 / Categories: Open dagen, Studiekeuze, Tips /

Heeft u nog vragen, leg dan uw vraag voor aan één van onze deskundigen via onderstaand contactformulier. U wordt dan zo spoedig mogelijk teruggebeld.

Wanneer u een afspraak wil maken kan dat ook via onderstaand formulier. Wij bellen u terug en bepalen in overleg de datum van het onderzoek.
Op maandag t/m vrijdag kunt u ons van 9.00 – 17.00 uur bereiken onder telefoonnummer 020-6739060.
U kunt ons ook mailen: administratie@waterinkinstituut.nl

Team Waterink Instituut

  Naam:

  Woonplaats:

  Telefoonnummer:

  E-mailadres:

  Uw vraag:

  Ik ga akkoord met de privacy voorwaarden

  Uw kind gaat kiezen, hoe kunt u helpen?

  Wilt u uw kind helpen met zijn of haar studiekeuze. Download onze tips hoe u uw kind het beste kan helpen.

  Add notice about your Privacy Policy here.