Belangrijk bericht ivm het corona virus en onze dienstverlening.

05
nov

0
welke-studie-past-bij-mij-maak-je-eigen-checklist-waterink-instituut

Welke studie past bij mij? Maak je eigen checklist.

Open dagen zijn weinig geschikt voor een globale oriëntatie op studies, zoals blijkt uit de ervaringen van de leerlingen hieronder.

“Dan ga je naar de open dag en dan zetten de docenten hun beste beentje voor. Ze geven vaak een veel te mooi beeld en ze laten alleen studenten spreken die positief zijn. Dus heb je daar eigenlijk niet veel aan” Joris 5 Havo

“Open dagen helpen mij niet verder met mijn studiekeuze, want dan vind ik alles wel leuk ” Julia 5 vwo

Het is veel handiger om je alvast op internet te oriënteren en dan de vragen die je nog hebt te stellen op de open dag.

Maar waar let je dan op? Hieronder noemen wij 4 criteria waar je op kunt letten.

De check op interesses

Welke vakken vind je leuk op school? Welke studies sluiten daarbij aan? Kijk op de onderstaande sites welke beroepen daarbij horen. Spreken die aan? Kun je werk vinden met die beroepen?
Kijk voor antwoorden op Carrieretijger of Nationale beroepengids.

De check op studeerbaarheid

Hoe leer jij? Ben meer theoretisch? Leer je liever uit boeken of ben je iemand die van de praktijk leert, door zaken zelf te ontdekken? Heb je liever klassikale colleges of werkgroepen en projectonderwijs of een combinatie daarvan? Wil je graag je eigen studie samenstellen? Dan kun je kiezen voor een studie met veel vrije studieruimte.
Hoe is de studie opgebouwd? Vind je de vakken interessant?  Op de website van de onderwijsinstellingen staat dit beschreven. Op de open dagen wordt dit ook verteld en kun je de boeken inzien.

De check op je studententijd

Trekt het avontuur van een grote stad je? Wil je bij een studentenvereniging? Zoek je een veilige omgeving van een provinciestad of een kleinere school of universiteit? Sommige opleidingen zijn internationaal gericht en trekken veel buitenlandse studenten en je kunt natuurlijk ook in het buitenland studeren. Een goede check op de open dag is hoe jij je bij de omgeving voelt (stad universiteitsgebouw, andere geïnteresseerden). Voel jij je ergens thuis dan is de kans dat je aansluiting vindt groot.

Praktisch

Hoe zijn de toelatingseisen? Hoe vindt de matching plaats en wanneer is dat? Zijn een meeloopdagen? En voor het eerste jaar: hoeveel uur verplichte aanwezigheid is er? Is er een bindend studieadvies?

Op de site van studiekeuze zie je de beoordelingen van de studies.

En op onderstaande sites zie je ook handige checklists:

Checklist slimme vragen stellen tijdens een open dag

Open dagen Checklist

 

TOT SLOT

Tenslotte dit, als je niet weet wat jouw richting is en je nog steeds met de vraag blijft zitten welke studie past bij mij en je toch effectief gebruik wil maken van de open dagen, kun je overwegen een studiekeuze-onderzoek te doen:

https://www.waterinkinstituut.nl/studiekeuze/

No Comments

Reply