Belangrijk bericht ivm het corona virus en onze dienstverlening.

08
okt

0
Beroepskeuze

Beroepskeuze: wat is jouw roeping?

Beroepskeuze is een wat ouderwets woord, maar het is een mooi woord omdat “roeping” er in zit. Iets roept je, trekt je aan om te doen.

En een beroep doen op iemand betekent dat je iemand om hulp vraagt. In een beroep gaat het er dus ook om wat je  kunt betekenen voor anderen. Iets betekenen kan ook abstracter zijn; de wil om bij te dragen aan een eerlijke of duurzame wereld bijvoorbeeld. Maar de volgende vraag is meteen: hoe ga je dat doen?

Daarvoor moet je de arbeidsmarkt en jezelf leren kennen. Waar ben je goed in en welke banen passen daarbij? Sommigen moeten echt met mensen werken, terwijl anderen iets willen maken, uitvinden of oplossen.

Onderzoek naar beroepskeuze

In de beroepskeuzepsychologie is daar veel onderzoek naar gedaan; J. Holland onderscheidt in het veel gebruikte RIASOC­-model zes beroepsrichtingen. Uit zijn onderzoek blijkt dat bij elke beroepsrichting persoonlijkheidseigenschappen horen. Deze eigenschappen zijn vaak ook kenmerkend voor een beroepsgroep. Zo werken accountants en boekhouders graag precies en volgens de regels. Omgekeerd zal een creatieve verpleegkundige moeite hebben om voornamelijk efficiënt en volgens vaste richtlijnen te werken.
Het is dus een belangrijk signaal als je je thuis voelt bij een bepaalde beroepsgroep.

De beroepsrichtingen Van Holland zijn:

Realistisch; praktische, technische en fysieke beroepen, die naar concrete resultaten leiden. Hier horen praktische, eerlijke mensen bij, die wat minder idealistisch of betrokken zijn.
Intellectueel; analytisch werk of onderzoek doen, kennis opdoen. Kenmerkende eigenschappen zijn leergierig, voorzichtig, onafhankelijk, rationeel, introvert.
Artistiek; werken met originele ideeën of esthetiek; mensen zijn vaak ongestructureerd, emotioneel expressief, idealistisch, origineel.
Sociaal; anderen willen helpen, onderwijzen, hulpverlenen, verzorgen, adviseren. Eigenschappen zijn begrijpend, extravert, vriendelijk, verantwoordelijk.
Ondernemend; verantwoordelijkheid willen dragen, willen overtuigen en leidinggeven. Mensen hebben ambitie, houden van spanning, zijn extravert en optimistisch.
Conventioneel; organisatorisch, conformistisch en consciëntieus werk, zoals werken met cijfers computers en regels. Eigenschappen zijn voorzichtig, efficiënt, geordend, betrouwbaar.

Sommige mensen zeggen dat ze `geroepen’ worden door een innerlijke stem. Deze mensen hebben een doel in hun leven. Voor de meeste mensen is een loopbaan meer een zoektocht. Het helpt daarbij om te weten wat je sterke kanten zijn en welke beroepen daarbij passen. Jij vindt jezelf waarschijnlijk heel gewoon, maar anderen kunnen zeggen wat speciaal aan jou is. Als je er niet uitkomt kan een studie of beroepskeuze-onderzoek je daarin inzicht geven. Een studiekeuze is daarbij de opmaat voor een beroepskeuze.

Waterink Instituut is een adviesbureau in Amsterdam die je kan helpen met deze beroepskeuze.

Lees hier meer over studiekeuze.

Lees hier meer over loopbaan advies.

 

No Comments

Reply