Beroepskeuze is een wat ouderwets woord, maar het is een mooi woord omdat “roeping” er in zit. Iets roept je, trekt je aan om te doen.

En een beroep doen op iemand betekent dat je iemand om hulp vraagt. In een beroep gaat het er dus ook om wat je  kunt betekenen voor anderen. Iets betekenen kan ook abstracter zijn; de wil om bij te dragen aan een eerlijke of duurzame wereld bijvoorbeeld. Maar de volgende vraag is meteen: hoe ga je dat doen?

Daarvoor moet je de arbeidsmarkt en jezelf leren kennen. Waar ben je goed in en welke banen passen daarbij? Sommigen moeten echt met mensen werken, terwijl anderen iets willen maken, uitvinden of oplossen.

Onderzoek naar beroepskeuze

In de beroepskeuzepsychologie is daar veel onderzoek naar gedaan; J. Holland onderscheidt in het veel gebruikte RIASOC­-model zes beroepsrichtingen. Uit zijn onderzoek blijkt dat bij elke beroepsrichting persoonlijkheidseigenschappen horen. Deze eigenschappen zijn vaak ook kenmerkend voor een beroepsgroep. Zo werken accountants en boekhouders graag precies en volgens de regels. Omgekeerd zal een creatieve verpleegkundige moeite hebben om voornamelijk efficiënt en volgens vaste richtlijnen te werken.
Het is dus een belangrijk signaal als je je thuis voelt bij een bepaalde beroepsgroep.

De beroepsrichtingen Van Holland zijn:

Realistisch; praktische, technische en fysieke beroepen, die naar concrete resultaten leiden. Hier horen praktische, eerlijke mensen bij, die wat minder idealistisch of betrokken zijn.
Intellectueel; analytisch werk of onderzoek doen, kennis opdoen. Kenmerkende eigenschappen zijn leergierig, voorzichtig, onafhankelijk, rationeel, introvert.
Artistiek; werken met originele ideeën of esthetiek; mensen zijn vaak ongestructureerd, emotioneel expressief, idealistisch, origineel.
Sociaal; anderen willen helpen, onderwijzen, hulpverlenen, verzorgen, adviseren. Eigenschappen zijn begrijpend, extravert, vriendelijk, verantwoordelijk.
Ondernemend; verantwoordelijkheid willen dragen, willen overtuigen en leidinggeven. Mensen hebben ambitie, houden van spanning, zijn extravert en optimistisch.
Conventioneel; organisatorisch, conformistisch en consciëntieus werk, zoals werken met cijfers computers en regels. Eigenschappen zijn voorzichtig, efficiënt, geordend, betrouwbaar.

Sommige mensen zeggen dat ze `geroepen’ worden door een innerlijke stem. Deze mensen hebben een doel in hun leven. Voor de meeste mensen is een loopbaan meer een zoektocht. Het helpt daarbij om te weten wat je sterke kanten zijn en welke beroepen daarbij passen. Jij vindt jezelf waarschijnlijk heel gewoon, maar anderen kunnen zeggen wat speciaal aan jou is. Als je er niet uitkomt kan een studie of beroepskeuze-onderzoek je daarin inzicht geven. Een studiekeuze is daarbij de opmaat voor een beroepskeuze.

Waterink Instituut is een adviesbureau in Amsterdam die je kan helpen met deze beroepskeuze.

Lees hier meer over studiekeuze.

Lees hier meer over loopbaan advies.

Heb je toch nog twijfels?

Weet je toch niet zeker voor welke studie jij moet kiezen, en wil je daar graag bij geholpen worden? Meld je dan snel aan voor een studiekeuzeadvies! Met behulp van een degelijk en professioneel studiekeuzeonderzoek bij het Waterink Instituut krijg je in één dag een helder beeld van studies die bij je passen. Dit helpt je om doelgericht en gemotiveerd deel te nemen aan de matchingactiviteiten en zelf een weloverwogen keuze te maken.

Neem vrijblijvend contact met ons op.

 • Eén van de langst bestaande adviesbureaus voor loopbaan- en studiekeuze

 • Beproefd concept en wetenschappelijke methodes, aangepast aan de tegenwoordige tijd

 • Onze psychologen zijn gecertificeerde gebruikers met veel ervaring.

 • Goed beoordeeld door onze gebruikers, 4.8 vanuit 5 op Google Reviews.

Published On: oktober 8th, 2017 / Categories: Loopbaan, Studiekeuze /

Heeft u nog vragen, leg dan uw vraag voor aan één van onze deskundigen via onderstaand contactformulier. U wordt dan zo spoedig mogelijk teruggebeld.

Wanneer u een afspraak wil maken kan dat ook via onderstaand formulier. Wij bellen u terug en bepalen in overleg de datum van het onderzoek.
Op maandag t/m vrijdag kunt u ons van 9.00 – 17.00 uur bereiken onder telefoonnummer 020-6739060.
U kunt ons ook mailen: administratie@waterinkinstituut.nl

Team Waterink Instituut

  Naam:

  Woonplaats:

  Telefoonnummer:

  E-mailadres:

  Uw vraag:

  Ik ga akkoord met de privacy voorwaarden

  Uw kind gaat kiezen, hoe kunt u helpen?

  Wilt u uw kind helpen met zijn of haar studiekeuze. Download onze tips hoe u uw kind het beste kan helpen.

  Add notice about your Privacy Policy here.