Hoe haal ik het maximale uit de online open dagen?

School is weer begonnen. Je bent in het eindexamenjaar aangeland of zit in het jaar daarvoor. Net na de vakantie is een goed moment om je te oriënteren op wat je na school zal gaan doen. Je zit nog niet met je hoofd in de toetsen en de sleur van alledag.
In oktober beginnen ook veel open dagen. Deze zullen vooralsnog vrijwel allemaal online worden georganiseerd. Hoe kun jij je daar goed op voorbereiden?

Tip 1 Oriënteer je op studies die aansluiten bij je profiel.

Je hebt namelijk een grote kans dat je geschikt bent voor deze studies en dat ze aansluiten bij jouw interesses. Op de website https://www.studiekeuze123.nl/open-dagen zie je snel welke studies bij jouw profiel aansluiten en aan welke universiteit of hogeschool je voor deze studies terecht kunt. Daarna ga je de diepte in. Kijk op de websites van de studies welke vakken je krijgt en hoe de studie is opgebouwd. Zo krijg je een goed beeld van wat je te wachten staat.

Tip 2: Noteer de vragen die bij je opkomen.

Via een chatfunctie op de website van een opleiding kun je vaak vragen stellen, tijdens de open dagen maar ook daarvoor al. Probeer met je vragen een beter beeld te krijgen van de praktijk van de studie. Vraag bijvoorbeeld door op de manier waarop de stof wordt aangeboden, of de zwaarte van bepaalde onderdelen of vakken.

Tip 3 Waar ga je studeren, deel 1?

In je keuze voor een hogeschool of universiteit speelt ook de stad waar je gaat studeren een grote rol. Een belangrijke vraag is dan ook of jij je thuis voelt bij de mensen die rondlopen op de studie van je keuze. Nu het moeilijk zo niet onmogelijk is om een open dag te bezoeken, kun je letten op de docenten en studenten bij de online bijeenkomst. Je kunt er ook een vraag over stellen. Hoe zou je de sfeer en de mensen beschrijven?

Tip 4 Waar ga je studeren, deel 2?

Realiseer je dat dezelfde opleiding aan verschillende hogescholen of universiteiten anders kan worden ingevuld. Let dus op het verschil van de studie aan deze instelling ten opzichte van dezelfde studie aan een andere hogeschool of universiteit. Waarin onderscheidt deze opleiding zich van anderen? Ook hierover kun je via chat een vraag stellen.

Tip 5 Focus op de studie-inhoud, niet op een eventueel beroep later.

Raar maar waar: wat je later kunt worden met een bepaalde opleiding is vaak eigenlijk het minst belangrijk bij je studiekeuze! Er zijn namelijk maar weinig opleidingen die direct tot een beroep opleiden. Uitzonderingen zijn vooral medische en technische opleidingen. Maar ook met die studies kun je later nog alle kanten op. Door het behalen van een studie laat je vooral zien dat je een bepaalde manier van denken ‘in je mars hebt’. Bovendien gaat de ontwikkeling van banen en richtingen tegenwoordig zo snel, dat veel mensen die nu gaan studeren, straks banen hebben die nu nog niet bestaan. Dus: focus vooral op de studie. Is die interessant genoeg om je je de komende drie of vier jaar in te verdiepen?

We hopen dat deze vijf tips je helpen om het maximale uit de online open dagen te halen. Maar we zijn ons ervan bewust dat het kiezen van een studie niet altijd eenvoudig is. Dat komen we dagelijks tegen in onze praktijk. Als je erg twijfelt of het helemaal nog niet weet, ben je van harte welkom om een studiekeuzeonderzoek te doen. Bekijk ook onze werkwijze. Naast meer inzicht in jezelf en in wat bij jou past, krijg je ook concrete studies aangeraden om verder te onderzoeken. Hierdoor kun je nog doelgerichter de online bijeenkomsten bezoeken.

Published On: september 20th, 2019 / Categories: Open dagen, Tips /

Heeft u nog vragen, leg dan uw vraag voor aan één van onze deskundigen via onderstaand contactformulier. U wordt dan zo spoedig mogelijk teruggebeld.

Wanneer u een afspraak wil maken kan dat ook via onderstaand formulier. Wij bellen u terug en bepalen in overleg de datum van het onderzoek.
Op maandag t/m vrijdag kunt u ons van 9.00 – 17.00 uur bereiken onder telefoonnummer 020-6739060.
U kunt ons ook mailen: administratie@waterinkinstituut.nl

Team Waterink Instituut

  Naam:

  Woonplaats:

  Telefoonnummer:

  E-mailadres:

  Uw vraag:

  Ik ga akkoord met de privacy voorwaarden

  Uw kind gaat kiezen, hoe kunt u helpen?

  Wilt u uw kind helpen met zijn of haar studiekeuze. Download onze tips hoe u uw kind het beste kan helpen.

  Add notice about your Privacy Policy here.